България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Онлайн атлас на недвижимите културни ценности в България, процесът към ЮНЕСКО е дълъг

"В момента работим за това Дунавският лимес да бъде следващият вписан обект", каза д-р Алета Гуадели

16.02.2024 | 08:32 Редактор: Искра Ангелова

Дигитален атлас обединява в една карта недвижимите културни ценности на България. Проектът е изготвен от Националния институт за недвижимо културно наследство и вече е достъпен за широката публика.

"До този момент има около 40 000 регистрирани паметника на културата, голяма част от тях са архитектурни. Ние все пак решихме да започнем отнякъде, защото не може всичко наведнъж да се случи и започнахме с археологическите паметници. В първия етап включихме тези, които са част от световното наследство, вписани от листата на ЮНЕСКО, всички археологически резервати, съгласно Закона за културното наследство. А също така и значителна част от обектите, които имат определени граници и предписания за опазване", каза главният експерт от Института д-р Алета Гуадели в студиото на "България сутрин".

Тя сподели, че при осигурен ресурс до 2 години може и да има атлас на всички ценности в България.

"Целите са много и те са разнопосочни. Има социална насоченост, защото това може да помага на колегите, когато се консултират, но е и любопитно за хората, които искат да знаят повече и помага за развитието на културния туризъм. В същото време се вижда само публично достъпната част. Това, което може да бъде използвано за целите на Националния институт, в прозорците има хиперлинкове, които се отварят, там е цялата документация за обектите", допълни д-р Гуадели в ефира на Bulgaria ON AIR.

Има и кадастрална карта.

"Има страшно много опции, защото самият проект е скъп. Всеки ден се откриват нови обекти. Ние имаме много обекти, които притежават качествата да бъдат вписани в ЮНЕСКО, но процесът е дълъг и сложен. Първоначално се прави вписване в индикативната листа, след период на изчакване - се прави запитване за предварителна оценка, минава комисия на ЮНЕСКО, която преценява дали даден обект има качествата да бъде вписан. И дали притежава изключителна световна стойност", поясни експертът.

Д-р Алета Гуадели съобщи, че в момента работят за това Дунавският лимес да бъде следващият вписан обект.

Гледайте целия разговор във видеото.