България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Паметникът на Шипка няма да бъде демонтиран, а единствено ремонтиран

"Идеята е парите да бъдат осигурени от българската държава", каза директорът на Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа" Чавдар Ангелов

12.01.2024 | 08:07 Редактор: Искра Ангелова

Началото на ремонтните дейности на паметника на връх Шипка съвпаднаха с демонтажа на Паметника на Съветската армия в София, което предизвика вълна от коментари не само сред граждани, но и сред политическите формации.

"Планът на Националния музей "Шипка-Бузлуджа" и на Министерството на културата е Паметникът на свободата да бъде реставриран. И в разработения от контролните компетентни държавни органи проект за това не се предвижда никакво увреждане на Паметника на свободата, тоест демонтаж, унищожаване, събаряне, преместване - това не са наши цели. Така че аналогиите, които се правят с други събития на територията на страната, нямат общо с нашите намерения", каза директорът на Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа" Чавдар Ангелов за "България сутрин".

Той се надява, че това лято ще започне и ремонтът.

"Законът за обществените поръчки предвижда свои срокове, може да се развият различни ситуации, нека изчакаме да видим развоя на събитията и ще ви уведомим за крайния резултат след 2-3 месеца. Двете обществени поръчки са обявени под условие, но така или иначе министърът на културата с моя докладна записка е уведомен какво ни е необходимо. Идеята е парите да бъдат осигурени от българската държава, но това може да стане след като имаме сключен договор с изпълнители", допълни Ангелов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му Паметникът на свободата е построен у нас в години, когато не е имало кой знае какъв опит в строителството, особено на такава надморска височина.

"Някои проблеми в паметника са заложени още при изграждането му - било то защото са вложени некачествени материали, включваме и лошите метеорологични условия, в които той се намира. Още от 30-те години на миналия век по него са извършвани частични ремонтни дейности. Последният проект за реставрация е направен през 70-те години и е изпълнен в началото на 80-те. Но всяка намеса се съгласува с Министерството на културата и други компетентни органи", поясни директорът на Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа".

Ангелов е категоричен, че празникът на 3 март няма да се промени, но всичко зависи от хората.

"Честване ще има и тази година. Ако влезем в ситуация, в която паметникът вече се ремонтира, то честванията ще се извършват в условията на ремонт, те ще са в непосредствена близост до нея. Покрай паметника има достатъчно места, свързани с тези епични боеве", коментира още той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


3
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 месеца
Не знам дали ще го ремонтират качествено но не вярвам и да го ремонтират добре не знам от 16 милиони колко ще се откраднат за тия 3 години но съм сигурен много, и паметника пак ще влиза влага в него.Тези години уж Демокрация освен да де краде нищо на се прави качествено. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 месеца
Де или ре, важното е да бъде монтиран Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Трезвомислещ
преди 3 месеца