България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Фалшиво положителните тестове за алкохол и дрога обърнаха шофьорите срещу мерките

С години ще изкореняваме изграденото съзнание на безнаказаност, каза адв. Елица Буенова

14.02.2024 | 08:29 Редактор: Вяра Димова

През последните дни отново сме свидетели на тежки нарушения на пътя и все повече заловени водачи да шофират под въздействието на алкохол и наркотици.

"Монетата има две страни. От едната страна са пияните и дрогирани убийци на пътя, към които съм изключително агресивна, тъй като 17 години представлявам пострадали. Един от инициаторите съм на промяна в закона, при която тези хора вече не могат да се отърват с условни присъди. Заедно с тази мярка беше вкарана и другата, която е за отнемане на МПС-та", коментира адвокат Елица Буенова в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ има взети мерки, но всичко случващо се трябва да достигне до хората и да се "създаде въздържание".

"Трябват месеци и години, за да изкореним изграденото съзнание на безнаказаност. Клиповете на "Мис Силикон" го доказват", даде пример Буенова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според нея, с желанието си да демонстрират контрол, от МВР са подложили изключително много хора на тестове, което е излишно.

"Самите те знаят, че много голяма част от тези тестове са фалшиво положителни. Всеки ден с мен се свързват много хора, потърпевши от фалшиво положителен тест. В описанието на тестовете пише, че трябва да се съхраняват от 2 до 30 градуса, а ако имат нарушена опаковка, не трябва да се използва. Имам съмнения, че не се съхраняват правилно, по тази причина бяха спрени DrugCheck 3000. Обърнахме хората срещу тестовете и мерките", смята адвокатът.

Буенова обясни при употреба на наркотици колко дълго могат останат в кръвта на човек: "Наркотиците първо изчезват от кръвта, след това изчезват от слюнката, след това от урината, накрая и от косъма. Тези тестове улавят наркотици малко, след като вече ги няма в кръвта. Това означава, че човекът вече не е под въздействие. По-големият проблем е, че тестовете улавят употребата на безобидни на пръв поглед лекарства, като след това отчитат наличие на наркотик".

Тя е категорична, че психиатрите трябва да се произнесат по темата.

"По-правилното е да се приеме долна граница, която да е безспорна и да не може да води до корупция. Проблем е, че хората биват задържани за 24 часа, дори и тези с фалшиви тестове", уточни Буенова.

Гледайте целия разговор във видеото.