България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Румънецът Габриел чисти България: "Не се правете на патриоти само на 3 март"

Младият мъж разказа в "България сутрин" как е подел благородната инициатива

14.02.2024 | 08:09 Редактор: Тодор Петров

Румънецът Габриел се е заел с нелеката задача да изчисти боклука в България.

"Роден съм в Източна Румъния, от много години живея в Лондон. Моята жена е от Варна, имаме близначета на почти 5 години. Те имаха много рядък синдром, заради който са родени два месеца по-рано. Едното получи инсулт в корема. След раждането напуснах работа и карах курс по физиотерапия, едното дете е с церебрална парализа. Много ми е тежко вкъщи да правя физиотерапия, затова измислих инициативата "Румънеца чисти България", разказа той в студиото на "България сутрин".

Първата му акция е през миналата година, когато започва от площадката пред центъра за физиотерапия в Студентски град в София. За два часа на ден успява да изчисти целия боклук от мястото.

"Спрях една майка и я помолих да ми направи няколко снимки и да ги сподели в групите в социалните мрежи. Имаше хиляди споделяния. Казах на себе си, че не се движа достатъчно и трябва повече движение. Създадох страница във Facebook "Румънеца чисти България" и група "Преди и след", продължи с разказа си Габриел пред Bulgaria ON AIR

Признава, че е стартирал инициативата за себе си, за да има някакъв стимул да излиза от вкъщи, където му е много тежко. Смята да продължава да чисти страната ни, докато се чувства здрав.

"99% от хората са добри, но понякога някой пие една бира и се прави на негативен герой. Не обръщам внимание. Много хора в България казват, че са големи патриоти. За да си истински патриот, не трябва да си само на 3 март, но трябва да обичаш страната всеки ден и да го показваш. Много хубави места има в България, но в градовете не е толкова чисто", подчерта още Габриел. 

Гледайте целия разговор във видеото.