България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доволни ли са земеделците от компенсациите и за какво още настояват?

"Няма как да се съгласим да има Европа на две писти", заяви Симеон Караколев

13.02.2024 | 09:10 Редактор: Вяра Димова

Една част от земеделските производители подписаха споразумение с правителството. 

"Всичко, което сме поискали като финансови компенсации, е изпълнено. Това е запазване на ставките на подпомагане на всички сектори на селското стопанство, без зърнопроизводството от 2022 и 2023 г. За сектор "Зърнопроизводство" се прие подпомагане в размер на 20 лв. на декар за стопанства до 3000 декара, до 6000 декара 10 лв. на декар и от 6000 до 10000 декара - 5 лв. Относно законодателни инициативи, вкарахме около 7 закона с ясен план", заяви председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев в ефира на "България сутрин".

За първи път в България се работи по толкова широк обхват на законодателен сектор, подчерта той.

"Финансовите компенсации обхващат първото полугодие на годината, тай като все още няма правна рамка за второто полугодие. В споразумението ни ясно е записано, че при удължаване на регламента за подпомагане, ние отново ще настояваме за тези средства. Относно новите закони се очаква да трасираме пътя за следващите поне 5-7 години", коментира председателят на НОКА пред Bulgaria ON AIR.

Организациите от Българската аграрна камара са категорични, че заявено от тях е, че протестите ще спрат след удовлетворяване на исканията им, уточни той.

"Оставаме в протестна готовност. Имаме и законодателна част, която трябва да бъде реализирана", обяви Караколев.

Събеседникът допълни, че група ще проследява какво е изпълнението на споразумението между земеделците и властта. 

"Ние вече сме толкова години член на ЕС, а все още българските субсидии на производителите са далеч по-ниски от тези на старите държави членки. Няма как да се съгласим да има Европа на две писти", заключи Караколев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС