България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Крадец на обич" представя най-добрите стихове на поета на любовта Евтим Евтимов

Пламен Тотев и Венков Евтимов разказаха за творчеството на обичания поет

12.02.2024 | 09:20 Редактор: Тодор Петров

В месеца на любовта винаги намираме малко време за любовна лирика, а тази на Евтим Евтимов е от онези, които оставят дълбоки следи. Най-добрите му стихове са събрани в изданието "Крадец на обич".

"Любовта я има в много варианти в поезията на Евтим Евтимов. Изданието "Крадец на обич" е посветено на неговата 90-годишнина, която беше в края на миналата година. Непосредствено преди деня на виното и любовта решихме да направим събитие за това. Част от него ще бъде премиера на книгата "Крадец на обич" и среща с други много обичани поети на любовта - Маргарита Петкова и Добромир Банев. Събитието ще се проведе от 18:30 днес в Националната библиотека", каза издателят Пламен Тотев в "България сутрин".

Гостът добави, че традицията е поставена преди 19 години, когато е излязъл томът "Обичам те". В навечерието на Деня на влюбените, от издателството пускат най-хубавото от българската и световна любовна лирика, като Евтим Евтимов е представен вече с трета книга.

По думите на Тотев това издание представя цялостното творчество на Евтим Евтимов. Акцентът е върху любовната му лирика. Има и непознати стихове, които читателите досега не са виждали.

"С подобни издания успяваме да отворим очите на хората за авторите на думите, които се пеят. Поп музиката помага за популяризиране на поезията. Неслучайно са написани десетки версии на "Горчиво вино", посочи още Тотев.

Венков Евтимов, който е син на Евтим Евтимов, разшифрова за Bulgaria ON AIR заглавието "Крадец на обич".

"В тесен кръг казваше: "Най-лошото нещо, което съм правил през живота си, е да крада омъжени жени". Това е историята на заглавието. Кражбата на обич, може би, е като кражба на книга от библиотеката - човек иска да си я изчете за себе си. По закона на сърцето това не е кражба", коментира той.

Венков Евтимов е на мнение, че понякога думите са по-силни от емоциите ни.

"Бях един от първите му читатели от малък. Простичките думи създават нещо много силно. В по-зрялата ми възраст за някои неща се е вслушвал. През всички 10 хил. години на човечеството сме едни и същи в любовта. Присъствала е във всеки човек от всяко време", отбеляза още той. 

Гледайте целия разговор във видеото.