България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Политолози: Денков e червена линия, но ГЕРБ ще отстъпи за Габриел и ще има ротация

И трите формации имат изгода от правителството, посочиха доц. Татяна Буруджиева и Светлин Тачев

12.02.2024 | 09:15 Редактор: Вяра Димова

Месец преди ротацията противоречията в управляващото мнозинство продължават да се увеличават, а тонът става все по-остър. Сега на дневен ред е кой ще заеме мястото на външен министър. От ГЕРБ няколко пъти предупредиха, че ако Мария Габриел не заеме този пост, сглобката ще се счупи.

"Основанията трябва да се търсят в обсесията в "Продължаваме промяната" относно символичния характер на нещата. Вероятно си представят, че става ротацията и в чужбина няма техен човек, който да покаже, че управлява. Досега знаехме, че Асен Василев е червената линия. Сега се оказва, че и Денков е червена линия. Ненормално изглеждат преговорите между партньорите в управлението", каза политологът доц. Татяна Буруджиева в студиото на "България сутрин".

Компромис ще има, на мнение е събеседникът ѝ Светлин Тачев. Според него ротацията ще се случи.

"ГЕРБ ще вземат вземат поста. Отстъпката ще е следната - няма да е Мария Габриел, ще е друг човек от ГЕРБ. Борисов напомни, че без него те не могат да управляват. Няма други проблеми около трите формации, които да спънат възможността да направят ротация. Няма нещо, което да ги принуди да приключат с това правителство. И трите формации имат изгода от правителство", коментира Тачев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите на доц. Буруджиева политическите действия в ГЕРБ са силно ориентирани към това как ще се почувства партията им, защото тя е в "неприятна ситуация".

"Наближават избори. Борисов има сериозна активност по партийни структури и заздравяване на партията. Всяко нещо, което правят, ще бъде ориентирано към това доколко ще могат да издържат техните структури, да изтърпят управлението. Не изключвам да се премине и към по-драстични разговори. Възможно е и този път ГЕРБ да отстъпят. ДПС е концентрирано върху националната си конференция. В ДБ Христо Иванов мълчи, а ген. Атанасов е активен във всеки един скандал. ИТН, БСП и по-малките партии нямат полза от това да са 2 в 1 с европейските избори", анализира тя.

За Борисов не е изгодно да има избори, които да се проведат бързо, посочи Тачев. "Продължаваме промяната - Демократична България" не мислят в реалността, а в "техни балони", добави от своя страна доц. Буруджиева. "Нямаме усещането като граждани, че мислят за нас и интересите ни", допълни тя.

Събеседникът ѝ е категоричен, че Мария Габриел няма как да е и външен министър, а Николай Денков не е фигура, която може да заеме този пост, тъй като е човек в друга сфера.

"Две такива предложения, неестествени, ще родят нещо трето. Това ще е изходът", прогнозира Тачев.

Гледайте целия разговор тук: