България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Симона Дянкова за големия успех: Имаше нещо специално в момичетата и Весела Димитрова

Борех се със зъби и нокти да остана в отбора, сподели олимпийската шампионка по художествена гимнастика

09.02.2024 | 10:03 Редактор: Толя Стоянова

В рубриката "Златните" Мария Константинова ни среща с олимпийската шампионка по художествена гимнастика Симона Дянкова.

"Винаги съм била много индивидуална състезателка, по-различен стил имах на игра, но така се развиха нещата, че попаднах в ансамбъла и мисля, че добре се справих. В спорта е много важно да следваш собственото си темпо. От малка не вървях много бързо, но постепенно стигнах до момента, който беше моят пик. Преминах през много неща, но като погледна назад се радвам. Имам го това качество да обединявам хората, така че те сами ме избраха за капитан. Доста е отговорно, но имах късмет с тези момичета", сподели олимпийската шампионка за "България сутрин".

На въпрос как се стига до златото в Токио, тя отговори, че е страдала много, но когато се е сбъднала мечтата ѝ да е на върха, е станала много по-щастлива, защото е успяла и се е преборила с трудностите.

"Ходих на нормално училище, не съм посещавала спортно. Много ми тежеше, че учениците ми оставаха да си играят, а аз трябваше да ходя в залата. Когато попаднах в националния отбор, въобще не съм си помисляла да се отказвам. Борех се със зъби и нокти да остана в отбора. От самото начало виждах, че има нещо много специално във всички момичета, в треньорката ни Весела Димитрова. Искам да ѝ благодаря затова, че ми се довери, защото в началото не ѝ беше много лесно, но впоследствие нещата се получиха. Много сме се смели с нея, много се забавлявахме", каза Дянкова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя призна, че състезанията не ѝ липсват, но сцената все още я привлича.

"Аз съм човек, който обича да е на сцена, но по един или друг начин аз и сега си набавям тези емоции, когато пътувам по мастър класове, отново виждам децата. Миналата година имах участие в Сингапур и отново бях на сцена, не точно в ролята на гимнастичка, по-скоро на актриса. Не мога да кажа, че ми липсват състезанията", посочи Дянкова.

"Лентата е уредът, който ми е най-нелюбим. Колкото и да е красива, тя е най-трудният уред - влияе се от климатичните условия", обясни олимпийската шампионка.

Дянкова отбеляза още, че майка ѝ е човекът, който я е тласнал към художествената гимнастика, и човекът, който е бил винаги до нея.

"Всяка вечер вкъщи се говореше за художествена гимнастика. Съпругът ми беше с мен през целия път и ме подкрепяше. Сестра ми на моменти преживяваше по-тежко и от мен несполуките в моята кариера", добави Дянкова.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 0
:)
преди 2 месеца
Нямам нищо против момичетата, напровив. Те, заедно с Весела, събудиха отново интереса ми към художествената. Симона - прекрасна, както и останалите.Въпреки горното, започвам да се чувствам неловко от това развяване на олимпийския медал за щяло и нещяло.Мина цял цикъл, следващите ОИ са на прага, а ние продължаваме да величаем в захлас постижението на момичетата. И точно това, че го правим, всъщност омаловажава, мърси стореното от тях. Създава впечатление, че победата им не е нещо закономерно. ... Сигнализирай за неуместен коментар