България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Предизвикай себе си": "Златните момичета" с прекрасна инициатива в художествената гимнастика

Невяна Владинова и Симона Дянкова

17.01.2024 | 09:40 Редактор: Деси Николова

"Златните момичета" стартираха инициативата "Предизвикай себе си". Чрез мобилно приложение деца ще могат да се запознаят с художествената гимнастика, а в рамките на инициативата ще се провеждат мастър класове на живо в България и още 4 европейски държави.

"Идеята са две основни дейности -  мастър класовете и мобилното приложение. Приложението определено е по-интересната част, по-иновативната. Идеята ни дойде, тъй като така или иначе светът в момента е предимно в телефоните, младите хора са там и колкото това и да не ни харесва, няма да се промени, така че е по-добре да се адаптираме към него и да създадем нещо интересно и полезно за младите", каза вицепрезидентът на Българската федерацията по художествена гимнастика Невяна Владинова в студиото на "България сутрин".

Чрез приложението деца от цялата страна ще имат възможността да се докоснат до този спорт.

"Проектът е насочен повече към масовото общество, към децата, които, за да разберат дали едно нещо е тяхно, трябва да го пробват. Децата, когато са вкъщи и на телефоните си, могат да изтеглят приложението. Там тренировките са разделени на нива, като се започва от по-лекото и стигаш до-най трудното. Така от вкъщи могат да разберат дали е тяхното, да пробват и ако им се хареса - да се запишат в някой клуб", допълни пред Bulgaria ON AIR олимпийската шампионка от Токио Симона Дянкова.

Приложението има състезателен характер като чрез него децата, които са се справили най-добре, ще имат възможността да печелят виртуални награди. Към момента то може да бъде изтеглено от сайта на федерацията напълно безплатно.

В рамките на инициативата са организирани мастър класове във Велико Търново, Пазарджик, Бургас и Сандански както и в Атина, Берлин, Барселона и Монпелие.

"Градовете в България гледахме да могат да обхванат цялата страна, да има клубове и общини, които да ни съдействат, за да съберем повече деца и да можем да достигнем до повече деца", добави Владинова.

На края на годината се предвижда да бъде организирано събитие, което ще събере всички, които са се включили в приложението и в мастър класовете, както и златните ни момичета. 

Гледайте целия разговор във видеото.