България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Фалитите са на картата: Превозвачите са потърпевши от земеделските протести

Много е важно да запазим граничните пунктове отворени, призова Николай Рашков

09.02.2024 | 08:01 Редактор: Толя Стоянова

На много места в Европа има блокирани пътища от протестите на земеделците. Тяхното недоволство създава затруднения на превозвачите.

"Последните две седмици са изключително тежки откъм транзитен трафик в цяла Европа. Започват да се затварят и алтернативни пътища. Ситуацията в България по всичко изглежда, че се превръща в същата, каквато е в Европа. Изключително важно е да не се затварят границите на нашата държава. Това са стоки от първа необходимост, които влизат и излизат. Не бива да забравяме и чисто човешкия елемент. Аз съм солидарен с всеки един български гражданин, но трябва да осигурим безпрепятствено придвижване на стоките", коментира Николай Рашков от Съюза на международните превозвачи в студиото на "България сутрин".

По думите му планирането на маршрутите на всички превозвачи е изключително затруднено. Той подчерта, че е важно в такива моменти да запазим ясна и трезва мисъл как се отразява това на крайния потребител. Рашков обясни, че индустрията излиза от много тежка година с намален стокообмен и затруднено движение. ТОЛ таксите все още чакат решение. 

"Ние винаги сме били градивна страна във всяко едно от отношенията. Имаме много добра комуникация с пътна полиция и с всички хора, които отговарят за безопасността на движението. Както национален, има и европейски проблем на тема "земеделие". Трябва да имат много ясен диалог с държавата. За голямо съжаление, ние не сме страна по този казус", каза Рашков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че пробегът на автомобил, който извършва международен превоз, е намалял с 30%, а това се отразява пряко върху компаниите.

"Много е важно да запазим граничните пунктове на нашата държава отворени. Ситуацията е изключително тежка. Компаниите вече са с намалена активност. Фалитите са на картата, надявам се, че индустрията ще избегне такъв сценарий", призова Рашков.

Гледайте целия разговор във видеото.