България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Задава се протест на фелдшерите, депутатите игнорират исканията им

"Дадохме срок на народните представители да разгледат отново законопроекта", обяви Александър Александров

08.02.2024 | 08:15 Редактор: Вяра Димова

Фелдшерите обявиха протестна готовност. Причината за недоволството им е бавенето на законопроекта за самостоятелна съсловна организация.

"Проблемите не са от вчера, стар проблем са. Ние говорихме и преди изборите, и след изборите с народните представители. Преди изборите получихме обещание - да уредят проблема със съсловната организация на лекарските асистенти и фелдшерите, защото такава няма", обясни председателят на Българския съюз на лекарските асистенти и фелдшерите Александър Александров в ефира на "България сутрин".

Проектозаконът трябва да се внесе в НС и да се гласува, уточни той и припомни, че вече веднъж е бил приет на първо четене от почти същите депутати и партии.

"Нашите народни представители, след като бяха избрани, спряха да комуникират с нас, игнорираха ни. Дадохме им срок до 19 февруари да преосмислят нещата и да погледнат сериозно на законопроекта, защото той е важен и за пациентите. Липсата на самостоятелна съсловна организация за нас води до липса на квалификация, липса на регулация на професията, липса на самоконтрол, липса на етични правила", подчерта пред Bulgaria ON AIR председателят на БСЛАФ.

Работата на лекарските асистенти е медицинска дейност, изтъкна още Александров.

"Проблемите са много. В момента имаме право да изписваме електронни рецепти, като лекарски асистенти, но УИН кодът ни се издава от Асоциацията на медицинските сестри, а сме записани в регистрите на БЛС, за да можем да влезем в електронната система за писане на рецепти. Това е абсурдно, ние сме отделна професия. Друг проблем е издаването на т.нар. съобщения за смърт", изброи той.

Александров обяви, че в знак на протест ще излязат пред лечебните заведения за един час, ще се протестира с плакати, като през това време лекари и медицински специалисти ще заместят хората, излезли да изразят недоволство.

Гледайте целия разговор във видеото.