България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Парите за безплатните учебници са изчезнали, децата имат нужда от зимна ваканция

"Онлайн обучението нанася много вреди", каза д-р Юлиян Петров

05.02.2024 | 08:25 Редактор: Искра Ангелова

Заради грипната епидемия - ученици от няколко области в страната преминаха в онлайн обучение. 

"Учителите и родителите настояват за увеличение на грипната ваканция, което звучи най-логично в съответната обстановка. Заболеваемостта е висока, има огромен риск, разбира се, той е национален. И едно централно решение би ни помогнало много повече, отколкото да се решава на парче. В някои области се реши да се въведе онлайн обучението, което не е много релевантно в съответната ситуация. Радвам се, че тази година се заговори, че в тези 30%, които РЗИ мери, има и учители, които трябва да водят този онлайн учебен процес, а те няма как да го водят, ако са болни", каза д-р Юлиян Петров от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" в студиото на "България сутрин".

Според него решение, взето в последния момент, създава огромни предизвикателства в образователните институции и на самите родители, които трябва да се организират така, че да могат да гледат децата си още няколко дни.

"Не виждам проблем в това да се удължи ваканцията. Онлайн обучението нанася много вреди, но по време на пандемията вредите щяха да са много повече, ако бездействахме. Ограниченията произтичат от това, че нямаме никакъв конкретен регламент, няма задължение да се включват камерите на учениците, часовете са много по-къси. Нашата учебна година е над средното ниво за Европа", допълни д-р Петров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че българските ученици нямат зимна ваканция: "Тези държави, с които се сравняваме, имат до към 2 седмици. Но това не е основният проблем. Важно е как учим, а не колко са ни дълги ваканциите, този дебат трябваше вече да сме го преодолели, да помислим за естетиката на учебния процес. Една зимна ваканция би ни помогнала много за самите ученици, за учителите. Ако се намали обемът на учебния материал - ще има време за повече ваканции, но и ще бъде свързано с възможност за по-ефективно учене".

Той е на мнение, че оценката е важна, но няма как учениците да са отличници по всичко.

"Всяко дете трябва да си намери своята сфера и не трябва да се приема като трагедия, че има по-ниски оценки по даден предмет. По-добре детето да си намери сферата, а не да стане специалист по всичко - такава област не съществува", категоричен е д-р Юлиян Петров.

Експертът разкри, че парите за безплатните учебници са "изчезнали" и "сега ги търсят": "Това беше популистко решение по предложение на една партия - БСП. То звучеше добре, но сега се оказва, че парите няма да стигнат".

Гледайте целия разговор във видеото:


6
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
Трябва да има приемни изпити в университетите, а приемът да не става по диплома, защото влизаме в абсурд. Учениците не могат да бъдат отличници по всички предмети и в същото време се иска от тях възможно по-добри оценки по всеки предмет, за по-висока диплома, залог за прием в желаната специалност и университет. Сигнализирай за неуместен коментар
5
11 rate up comment rate down comment 0
Мария
преди 2 месеца
От години няма зимна ваканция за учениците. То и между срочната е САМО 1 ден, защото другите два дни са събота и неделя! А когато някой учителите дадат хиляди домашни.... Сигнализирай за неуместен коментар
4
7 rate up comment rate down comment 7
анонимен
преди 2 месеца
Всяко дете трябва да си намери своята сфера и не трябва да се приема като трагедия, че има по-ниски оценки по даден предмет. По-добре детето да си намери сферата, а не да стане специалист по всичко - такава област не съществува", категоричен е д-р Юлиян Петров. Сериозно ли децата стават " специалисти по всичко" със знанията от училище? Г- н Петров предлага учениците да нямат никаква елементарна обща култура ли? Сигнализирай за неуместен коментар
3
19 rate up comment rate down comment 0
Небоходимо е
преди 2 месеца
Абсолютно е прав! Сега е момента да удължи ваканцията! Сигнализирай за неуместен коментар
2
27 rate up comment rate down comment 0
ДА СЕ УДЪЛЖИ ВАКАНЦИ
преди 2 месеца
Задължително да се удължи ваканцията! Особено сега при тази грипна епидемия, болниците са пълни, но на никои не му пука! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 10
К.Николов
преди 2 месеца
Боже, този бил доктор. Доктор по морално малодушие и интелектуално безвъздушие :) . Сигнализирай за неуместен коментар