fallback

Повече от 140 общини са пострадали през 2014г. от наводнения, съобщи Гинка Чавдарова

Щетите от наводненията са за повече от 300 млн. евро

08.12.2014 | 10:42 Автор: Ирина Георгиева

Вследствие на наводненията тази година са пострадали повече от 140 общини. Това заяви изпълнителният директор на Сдружението на общините Гинка Чавдарова в Сутрешния блок на България Он Ер. Щетите от наводненията до преди две седмици бяха на стойност от около 300 млн. евро, а след последните няколко дена са и повече, коментира Чавдарова. Тя допълни, че общините трябва да бъдат подпомогнати освен финансово и координационно, за да могат местните власти да реагират незабавно при бедствия.

"Основното нещо, което трябва да си дадем сметка не може нещо непрекъснато да се случва и да го караме по стария начин.  Моделът на управление на бедствие, начинът на реакция, капацитетът - нищо не се променя." - подчерта Чавдарова.

Да се създаде междуобщински фонд Солидарност - такова решение са взели общините на последното си общо събрание, съобщи Чавдарова.

"Този фонд ще е нещо като взаимоспомагателна каса. Около 50 на сто от общините вече са заявили, че искат да се включат в този фонд. Разчитаме, че ще можем да акумулираме дарения външни и на наши дарители." - коментира Чавдарова.

Чуйте още:

 

 

fallback
Още от България сутрин
fallback