България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Застрашени ли са партиите от Радев и ще създаде ли президентът нов проект?

Политическите партии все повече губят доверието на хората, смятат проф. Мария Пиргова и проф. Росен Стоянов

30.01.2024 | 08:35 Редактор: Тодор Петров
Застрашени ли са партиите от Радев и ще създаде ли президентът нов проект?

Атаките по оста президент - управляващи не спират. Според държавния глава появата на алтернатива е неизбежна. Все по-усилено се говори за създаването на нов президентски проект.  

Коментарът на Румен Радев е насочен към критиките на Делян Пеевски за институционален чадър в президентството и прикриване на нарушения, свързани със злоупотреба с власт или корупционни практики. 

Политологът проф. Мария Пиргова вижда институционален хаос в държавата.

"Президентът слезе на нивото на един депутат, а представителността му е много по-голяма. Всички призовават да се дадат данните на прокуратурата. Откога смятаме, че прокурорът Сарафов ще свърши работа по-добре от прокурора Гешев?", коментира тя в "България сутрин".

По думите ѝ с тези приказки се замитат страшно други проблеми и губим всички ние, защото проблемите на страната са други.

"Президентската активност показва авторитет, който заплашва партиите. Естествено е да се реагира. Около президента ще се създава движение. Засега няма показатели президентът да прави партия. Президентът не стои извън политиката, той намира някакви политици. Няма да се намесва в никакъв проект докато е президент", подчерта проф. Пиргова.

Политологът проф. Росен Стоянов посочи пред Bulgaria ON AIR, че в случая не става дума за това, че не трябваше да има отговор, а за това кой трябваше да отговори. 

"Необходимо е институционално установяване на говорител на конкретно ведомство", отбеляза той и акцентира върху все по-намаляваща легитимност в институцията Народно събрание.

Според него би било страшно, ако обвиненията не са само буря в чаша вода.

"Представете си за какво иде реч - за корумпираност на най-високото държавно ниво. Обвинения срещу президента, които могат да бъдат процедура за импийчмънт. По същия начин г-н Борисов критикува Слави Трифонов преди време. Имаме дребнотемие и от комуникационна гледна точка. Само да ставаш медийна звезда с постове в социални платформи ми се струва лековато", заяви проф. Стоянов.

Той добави, че от ГЕРБ търпеливо изчакват удобния момент. 

"Оказва се, че тази партия и нейният лидер умеят да изчакват другите да се наиграят. Идва моментът, в който аудиторията, омерзена и изморена, ще загърби по-голямото. След 2-3 месеца всички ще започнат да говорят за европейските ценности. Най-вероятно тази година ще пробием дъното на участие на суверена в европейските избори", каза още проф. Стоянов.

Според проф. Пиргова "сглобката" е политически странно явление, а разпределянето на пари като политика е станало наш начин на живот. 

"Нужда от алтернатива има, лявото е абсолютно празно като пространство, но това не значи, че президентът ще направи алтернативата. На какви избори ще ходим с тези партии, които не могат да ни обяснят "за" или "против" Борисов са? Няма го политическия живот, те не са наши представители. България се е разделила на София и провинция. Проблемите, които искаме да решим, не се решават от никого", коментира още тя.

Проф. Стоянов се съгласи с колегата си, че политическите партии все по-малко успяват да убедят хората, че могат да бъдат техни представители. 

"Липсва лидерство и връщане към по-консервативната представа за демокрация. Продължаваме полъха, че няма ляво и дясно. В България нито имаше лустрация, странен преход преживяхме. За съжаление, все още не сме му затворили вратата или той се възражда", изтъкна той. 

Проф. Стоянов е на мнение, че офицерската чест задължава президента Радев, ако тръгне да прави или подкрепя политически проект, да стане и гласно да го заяви пред всички.

Притеснявате ли се от грипната епидемия и взимате ли мерки срещу заразяване?

Притеснявам се. Нося маска, спазвам дистанция и правя всичко възможно да не се заразя.
27%
Не. Всяка зима има такава и няма как да се опазиш. Грипът се преодолява за няколко дни.
58%
Повече се притеснявам от заразяване с коронавирус.
9%
Притесненията ми са свързани с евентуална грипна ваканция - няма кой да гледа децата вкъщи.
7%
Общо 1012 гласа