България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как се измисля лого на кампанията за Еврозоната и какво символизира то?

Целта е да информира, а не да влияе на мнението, каза младият учител Георги Георгиев

30.01.2024 | 08:13 Редактор: Вяра Димова

24-годишен учител измисли логото на кампанията ни за влизане в Еврозоната. Той успя да пребори конкуренцията в обявения от Министерството на финансите конкурс.

"Логото събира три основни елемента - лицето на евромонетата, българското знаме и знака за еврото. Двете черти от знака на еврото са заменени от трите части от трибагреника, а двата кръга на монетата затварят цялата форма. Така едновременно се четат и трите елемента. При слогана става въпрос за най-кратката версия, която можем на покажем на Кубратовата легенда, която ни разказва за това как сме по-силни, когато сме заедно", разказа учителят Георги Георгиев в ефира на "България сутрин".

Той разкри и какво го е мотивирало да създаде логото: "За всеки артист, особено когато се занимава с графичен дизайн, личната му мотивация е да направи нещо, което да се използва в такъв голям мащаб".

Учителят има и други спечелени конкурси - национални и международни биеналета, изложби, посочи самият той пред Bulgaria ON AIR.

"Аз преподавам на програмисти. Основното при тях не е да ги науча да станат художници или артисти, а по-скоро на добър вкус в изкуството и визуалното. Програмирането също има творчески елемент, просто е изразено по друг начин. Всичко е свързано. Полезно им е", коментира Георгиев.

По думите му кампанията за влизане в Еврозоната е информативна и не е "за" или "против" еврото.

Гледайте целия разговор във видеото.

Притеснявате ли се от грипната епидемия и взимате ли мерки срещу заразяване?

Притеснявам се. Нося маска, спазвам дистанция и правя всичко възможно да не се заразя.
27%
Не. Всяка зима има такава и няма как да се опазиш. Грипът се преодолява за няколко дни.
58%
Повече се притеснявам от заразяване с коронавирус.
9%
Притесненията ми са свързани с евентуална грипна ваканция - няма кой да гледа децата вкъщи.
7%
Общо 1012 гласа