България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Деца растат като сираци при живи родители: Имат нужда и от мама, и от тате

"Проблемите често могат да се задълбочат и да стигнат до смърт", каза Слави Несторов

26.01.2024 | 08:38 Редактор: Вяра Димова

Фондация "За споделено родителство" организира протест в памет на убития Пейо Пеев. Протестната демонстрация е под надслов "В памет на един баща, убит, борейки се да бъде с детето си". 

"Протестът е довечера от 18 часа, на същото място пред МС. Искаме да покажем дълбочината на проблема, тези родители са равнопоставени. Децата имат нужда и от мама, и от тате. Ние се борим да има презумпция за споделено родителство, когато и двамата родители могат да присъстват активно и пълноценно в живота на детето и бидейки разделени, да не пречи на процеса", коментира основателят на Фондацията Слави Несторов студиото на "България сутрин".

По думите му обществото вече е различно и мъжът взема активно участие в отглеждането на детето.

"Опитваме се да спрем тази дискриминация. Преди месец организирахме протест под наслов "Не на родителското отчуждение". Видяхме, че хората се обърнаха към нас. Споделиха историите си", посочи Несторов.

Гостът призова за по-добър институционален контрол за бедстващите бащи и майки, тъй като те са отчуждени от децата си, подчерта председателят на Фондация "За споделено родителство" пред Bulgaria ON AIR.

"Бруталното убийство показа как нещата в обществото ескалират. Поканиха ни следващата седмица на кръгла маса да обсъждаме проблемите на този закон. Надявам се, че това ще има отзвук. Проблемите могат да се задълбочат и да стигнат до смърт. Този проблем нямаше да съществува, този човек щеше да бъде сред нас, ако имаше такъв закон", категоричен е Несторов.

Децата израстват като сираци при живи родители, не получават единия вид енергия и не израстват пълноценни личности, смята гостът.

"Имаме примера на останалите държави. 80% от родителските войни са изчезнали след промяна на закона. Юридически децата са разделени 50 на 50 и физически - минимум 30% е при един от двамата родители", даде пример Несторов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Притеснявате ли се от грипната епидемия и взимате ли мерки срещу заразяване?

Притеснявам се. Нося маска, спазвам дистанция и правя всичко възможно да не се заразя.
27%
Не. Всяка зима има такава и няма как да се опазиш. Грипът се преодолява за няколко дни.
58%
Повече се притеснявам от заразяване с коронавирус.
9%
Притесненията ми са свързани с евентуална грипна ваканция - няма кой да гледа децата вкъщи.
7%
Общо 1012 гласа