България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Геймъри организират 172-часов маратон с благотворителна кауза

Видеоигрите предоставят образование, развитие на умения, сподели Мартин Кадинов

24.01.2024 | 08:01 Редактор: Елеонора Танева

Тази вечер геймъри стартират 172-часова нон-стоп програма с благотворителна кауза. Организатор е движението "Гутгейм". Целта на инициативата е да се създаде фонд за стипендии за млади таланти в областта на видеоигрите.

"Видеоигрите са една от популярните форми на забавление, най-развитата развлекателна индустрия под формата на иновации, под формата на иновации, приходи, технологии. За трета поредна година се събираме различни общности в света на видеоигрите - настолни, компютърни, конзолни - събираме се и си говорим", сподели организаторът на събитието Мартин Кадинов в студиото на "България сутрин".

172-часовият маратон започва тази вечер в 8 часа, когато ще се дадат подробности за благотворителната кауза за събиране на средства за фонд за стипендии за хора, които искат да се развиват като създатели на видеоигри. След това ще има разговори за етиката във видеоигрите и логично ще последва нощна мрежа.

Кадинов подчерта пред Bulgaria ON AIR, че видеоигрите освен развлечение, предоставят образование, развитие на умения. 

"Стратегическите игри мен ме направиха добър в ориентирането в системи, да се ориентирам как функционират нещата. Също така на 12-годишна възраст английският ми беше на доста високо ниво, защото играех много ролеви приключенски игри, игрите не се локализират на български", даде пример гостът.

Той допълни, че вече има бизнеси, които търсят точно такива геймъри с развити умения.

"На интервю за работа при подбора на кадри беше важно дали имаш опит с видеоигрите. В една игра като Warcraft целите се постигат от големи екипи - 20-30-40 души, които са в различни часови зони, различни култури. Ако си на организационна позиция, работата ти е да координираш 100 души с конкретни задачи", добави Мартин Кадинов. 

Очаква се в маратона да се включат както лица под 18 г., така и такива 50+.

"Геймърството обединява хората и интересите да правят това, което искат. Прекарването на време с приятели загуба на време ли е? Ако нещо ни разпуска и обогатява, загуба на време ли е? Основната функция на видеоигрите е да разпускаме", отговори Кадинов на критиците на геймърството.

Гледайте целия разговор във видеото.