България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какво е да си самолетен пилот и как се справят жените в професията?

Имаме страхотни пилоти жени, каза капитан Бойко Ичев

11.01.2024 | 09:42 Редактор: Деси Николова

Професията на пилот е една от най-желаните сред младите хора. С напредването на технологиите и развиващия се свят виждаме все по-нови и нови технологии при самолетите.

"В 90% от времето един самолет се пилотира от автопилота. Пилотът има ангажимент да наблюдава какво прави самолетът, но за да знаеш какво прави самолетът, ти трябва да го настроиш правилно и да му кажеш какво искаш той да направи. Съвременните самолети не могат да излитат сами, но могат да кацат сами. Въпросът е, че всяко едно нещо трябва да бъде изучено в детайли, трябва да се познава работата на системите и да се преценява всяко едно нещо", разказа пилотът от Bulgaria Air капитан Бойко Ичев в студиото на "България сутрин".

Той поясни какво се изисква да притежава един човек, за да стане пилот.

"Изисква се желание. Професията трябва да бъде в теб. Трябва силна мотивация и много силна воля", посочи капитан Ичев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По негови думи разделението между жени и мъже в тази професия вече не съществува.

"Дамите разкошно се справят. Имаме страхотни пилоти жени. Спокойно бих се качил в чисто женски екипаж. Това дали си мъж или жена в това да взимаш решения, да приоритизираш задачите - няма значение. Както има дами, които отлично карат автомобили, така и в нашата професия се справят", категоричен е пилотът.

Гледайте целия разговор във видеото.