България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Митрополит Антоний: Вярата на сънародниците ни зад граница е много по-силна

Казусът с Руската църква е изцяло в компетенцията на българската държава, заяви той

09.01.2024 | 08:35 Редактор: Тодор Петров

В трудните моменти винаги отправяме поглед към вярата. Православната църква изпрати една динамична година около казуса с Руската църква.

Лицето на църквата ни зад граница - негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, заяви в студиото на "България сутрин", че когато сме далеч от родината, носталгията и сантиментът по бащиния дом и вярата е много по-силен. 

"Вярата на нашите сънародници зад граница е много по-силна. Много българи живеят в Западна и Централна Европа, в Америка и на други континенти. Храмът се превръща в духовен дом за молитва, разговор, подкрепа и утеха на нашите сънародници в чужбина", посочи митрополит Антоний.

По думите му сънародниците ни зад граница имат нужда да участват в благодатните тайни на църквата и да споделят човешки своите трудности с надежда да получат правилен съвет и топла прегръдка.

"Църквата помага с всички възможни средства. Направихме социален енорийски център в Берлин, грижи се за хората в беда и нужда. Обръщаме внимание на техните насъщни нужди - да ги облечем, да ги нахраним. И ако видим, че не могат да се интегрират в Германия, да ги върнем в нашата родина с автобус или самолет", обясни митрополит Антоний пред Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно, че предстои да бъде изграден изцяло нов храм за българите в Лондон. Ще бъдат обединени три помещения, за да се създаде просторен православен храм.

"Завършваме проекта в Щутгарт, където закупихме храм благодарение на българската държава. В момента търсим храм в град Манхайм, където има голяма българска църковна общност. Насочили сме изцяло погледите си към Германия", каза още митрополит Антоний.

"В България видях много вярващ народ и много млади хора, които изпълниха храмовете. Все повече млади хора прекрачват прага на храма, участвайки с разума и сърцето си в молитва. Това е радващо и обнадеждаващо. Хората все повече са наясно с функцията на храма", подчерта гостът.

"Когато се извършва ритуалът за освещаване на бойните знамена, е хубаво да няма обидени и засегнати хора. Важно е всички да бъдат зачетени, става въпрос за техническа организация. Може би някои не са направили правилната оценка. Щяхме да се радваме на този празник да видим широко представени всички парламентарни групи", коментира митрополит Антоний казуса с Водосвета на бойните знамена, на който не бяха поканени депутати.

Според него казусът с Руската църква е изцяло в компетенцията на българската държава, а Българската православна църква вече се е произнесла.

"Храмът е дом за молитва, където вратите са отворени за всеки вярващ християнин. Храмът не може да бъде разглеждан като частен имот. Функцията на храма е в него да има богослужения, той е молитвен дом. Най-важно е, че всички вярващи християни имат достъп до мощите на Свети Серафим", каза митрополит Антоний.

Гледайте целия разговор във видеото.