България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

На прага на Йордановден и Ивановден - какво е значението на водата в българските празници?

"Водата се свързва с новото начало, с границата между световете", поясни гл. ас. д-р Галин Георгиев

05.01.2024 | 08:16 Редактор: Деси Николова

На прага сме на два много обичани и важни празници в нашия народен календар - това са Йордановден и Ивановден. Тези празници се свързват със своите традиции и предсказания.

"За разлика от предишния цикъл празници, които по-скоро се свързват с огъня, с домашното огнище, с Бъдни вечер и Коледа, новогодишните празници извеждат своята символика от водата. Водата се свързва с новото начало, с границата между световете. Нашите предци по българските земи са вярвали, че преходът между този и другия свят е именно една голяма река, която се преодолява", обясни етнологът от Института по етнология и фолклористика към БАН гл. ас. д-р Галин Георгиев в студиото на "България сутрин".

Той поясни, че мъжкото хоро в Калофер не е толкова стара традиция, но пък има стари корени.

"Специално в Калофер има данни, че от 70-те години нататък една студентска група е решила да направи този обичай. Той има стари корени. Има едно село Живовци в Северозападна България, където млади мъже, ергени, пренасят по-възрастните си съселяни, така както и на много други места - през реката. Такива обредни къпания има. Пръскането с водата, къпането символизира новото начало, защото водата е граница, тя има магическа сила, свързана с пречистващото ѝ значение", поясни д-р Георгиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По негови думи водата има множество значение в българската традиции и обичаи и се използва в множество празници.

"На Бабинден, младите булки, които са добили рожба, поливат и къпят бабата. Ивановден и Йордановден са свързани с очистителната функция на водата и то неслучайно се къпят тези представители на групата, на селото, на рода, които влизат в нов статус. Ергенските дружини къпят своя водач, бабата, която дава новото начало с раждането, също ще бъде изкъпана. Младоженците се къпят от ергените и от други представители. Това са тези, които стъпват в новия живот, новия статус", допълни гл. ас. д-р Георгиев.

Мълчана вода има в много български обреди, поясни етнологът. Тя е свързана с множество празници. При нея обредното лице, най-често моми или млади булки, трябва да отидат мълчейки до извода, да вземат вода и да я оставят да пренощува под звездите. След това с нея могат да се извършват различни практики.

Гледайте целия разговор във видеото.