България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Демографска криза: Скъпо е да имаш дете, мъжете не получават финансиране да проследят здравето си

Трябва да имаме здравно образование, категорични са Георги Богданов и Александър Кобаков

03.01.2024 | 09:20 Редактор: Толя Стоянова

Премиерът акад. Николай Денков организира среща за демографската политика на страната. В следващите 6 месеца трябва да бъде изготвен план за справяне с демографската криза.

"Няма как да имаме добра демографска политика, ако българското семейство е пренебрегнато. Със социални помощи няма как да се вдигне раждаемостта. Трябва да се подкрепят българските семейства и всички обществени услуги трябва да бъдат много по-добри, както за семействата, така и за децата", заяви изпълнителният директор на Национална мрежа за деца Георги Богданов в студиото на "България сутрин".

Според акушер-гинеколога д-р Александър Кобаков са необходими повече превенция и повече разговори с младите хора.

"След 35-годишна възраст рязко възможността да имаш дете намаля, защото се изчерпва яйчниковият резерв. Има възможност за подпомагане чрез фонда, но има много хора, които не могат да се включат, защото не отговарят на условията. Нямаме национална банка за яйцеклетки. Скъпо е да имаш дете", добави Кобаков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите на Богданов хората, които решават да имат деца, обикновено имат по едно или две.

"Трябва да имаме здравно образование. Лекарствата трябва да бъдат безплатни - това е ключово важно. Нямаме и достатъчно детски градини", посочи той.

Според Кобаков най-добрия избор прави информираният човек. По думите му това е лично решение, но държавата може да се намеси и да направи процеса по-лесен.

На въпрос какви мерки трябва да се набележат по отношение на демографската криза, акушер-гинекологът добави, че мъжете в България не получават никакво финансиране, за да проследят здравето си. Това отлага откриването на проблема и неговото решаване, тъй като здравното образование е важно. Той  призова на бременните жени да се предоставят повече възможности за изследвания, които да се покриват от Здравната каса.

"Освен здравният аспект е много важно да се засегнат и другите теми в демографската политика. Образованието трябва да е достъпно и качествено. Другата тема е свързана с правосъдието за деца - трябва да бъде достъпно и човешко, а не децата да бъдат наказвани, като възрастни. Голямата тема е свързана с психичното здраве, има много сериозни проблеми, които трябва да бъдат решени", смята Богданов.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Не само
преди 3 месеца
1. Много от ръководителите не идват на работа2. Не ни пускат в отпуска3. Един служител работи за трима4. Целенасочено не се назначават служители5. Нямаш право да се оплакваш, защото всеки е човек на някой6. Ръководителите са назначени без да отговарят на длъжностната характеристика, без образование за нея и често не разбират изобщо от работата7. Назначените служители често сами се обучават8. Новият служител често върши работата на на друга длъжност, защото някой е ''пропу ... Сигнализирай за неуместен коментар