България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Хора си правят самоделни бомбички за ЧНГ, други дават средно 300-400 лв. за заря

Търговците, които продават фойерверки, са задължени да има упътване на български език, посочи Светозар Христов

29.12.2023 | 08:16 Редактор: Толя Стоянова

Няма да има безразборно използване на фойерверки и пиратки в София за Нова година. Заря може да има, но само от 18:00 часа на 31 декември до 02:00 часа на 1 януари.

"Пиротехниката е безопасна, когато се използва както трябва. Търговците, които продават фойерверки, са задължени да има упътване на български език. Всяка година инцидентите намаляват, но все пак ги има. На етикета пише какъв е периметърът на разпръскване на светлина. Въпреки това голямо разнообразие на пазара, има хора традиционалисти, които си правят собствени бомбички", каза пиротехникът Светозар Христов в студиото на "България сутрин".

По думите му новите фойерверки не са от картон, защитени са заводски с фолио, но все пак трябва да се поставят на сухо. Той посочи, че пиротехниката за 50-60 лв. се причислява към нискобюджетната, обикновено разходите вървят до 300-400 лв. за средностатистическия българин. 

"Целият шум, за който се говори, е в рамките на 5 минути. Пиротехниката е разрешена за внос, за продажба в магазините. Хората, които продават, ходят на специални курсове, разрешена е за закупуване, няма забрана за продажба, но има забрана за употреба, няма логика. По-трудно се дават разрешителни за предприятия", коментира Христов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той сподели, че имам куче - немска овчарка, плаши се, но в рамките на 1-2 минути. Пиротехникът обясни, че това е третото му куче, първите две не са се страхували, защото още от малки са свикнали на силни звукове. Според него, ако се приучи кучето от малко, то свиква със звука от зарята.

Миналата година имаше глоби от 500 лв. до 2000 лв., ако нерегламентирано използваме пиратки и фойерверки. Христов обясни, че наредбата на общината беше свалена в съда от фирмите вносители, но преди изборите за ново управление тя беше преиздадена със старите текстове и в момента пак важи.

"Отново има глоби и излишни писма", заяви пиротехникът.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Като се знае
преди 5 месеца
Какво правите да го предотвратите? Сигнализирай за неуместен коментар