България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Личното време е време за работа: Журналисти в Bulgaria ON AIR изпращат много динамична година

Кристина Цветкова и Благовест Илиев разказаха как са избрали професията си

27.12.2023 | 09:25 Редактор: Деси Николова

От днес до края на седмицата ще ви срещаме с нашите колеги от новините. Това са хората, които винаги са на точното място и точното време, за да търсят отговори на важните въпроси.

Благовест Илиев, който през изминаващата година изключително задълбочено проследи казуса с Руската църква у нас и защо тя повече от месец остана затворена за посещение, и Кристина Цветкова, която с топлия си глас и голям професионализъм ви представя новините, но освен водещ, не е загубила и репортерския си инстинкт.

Изпращаме 2023 г. като изключително динамична. Така я определят журналистите.

"24/7 са новините, така и ние сме в нюзрума. Събитията непрестанно се случват в България и по света, това е част от професията на журналиста. Няма как да имаш едно дефинирано точно работно време", посочи Цветкова в студиото на "България сутрин". 

"Хубавото на нашия новинарски екип е, че всеки от нас има ресор, който следи, но заради взаимозаменяемостта имаме възможност да следим и събития, които са извън ресора ни. Това обогатява нашата обща култура, кара ни да се подготвяме много повече за репортажите и темите, които отразяваме. Годината беше много динамична. Беше изключително предизвикателство за всеки един да може да бъде в най-точното място на събитието, с най-актуалната информация", каза на свой ред Илиев за зрителите на Bulgaria ON AIR.

Предварителна подготовка, достатъчно време за четене и лишаване от лично време. Това е ключът към работата на журналиста.

"Времето за подготовка е извън нюзрума. За да се подготвим адекватно за събитието, на което отиваме сутринта, ние се подготвяме от предната вечер. Личното време е времето ни за подготовка. Най-потърпевши от това са нашите близки", обясни Илиев.

И двамата журналисти са изпитвали нуждата да се занимават с тази професия още от деца. 

"Някъде в пети клас, след като преминаха моите влечения към рисуването и мечтата да стана дизайнер, изведнъж осъзнах, че това няма да е моето призвание и установих, че искам да бъда журналист и да работя в радио. Дълги години бях в радио, на което дължа голяма част от звученето ми в ефира. След това закономерна стъпка беше и телевизията. Не съм се стремила към телевизията, а към радиото. Новините ме преследваха и аз им се отдадох", разказа Цветкова.

Гледайте целия разговор във видеото.