България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Журналистът Милена Милотинова събра богатството на Несебър във филм

Градът е една от емблемите на България, за която много неща не знаем, разкри тя

21.12.2023 | 09:52 Редактор: Вяра Димова

Журналистът Милена Милотинова представи документалния си филм "Несебър - познат и непознат". Филмът разказва за всички тези старинни паметници, заради които Несебър е в списъка с културно наследство на ЮНЕСКО вече 40 години. На 9 декември се навършиха точно 40 години от вписването на града в този списък.

"Като се каже Несебър, си представяме, че е нещо много близо до нас и познато, но самата аз открих неща, които ми бяха непознати. Въпреки че всяка година ходим там. Сега открих непознати неща, например това, че 1/3 от града през вековете е останал под вода. Несебър е един от най-древните градове в Европа. На 3200 години е. Тук са се срещали много цивилизации. Имало е нашествия и нападения. Имало е много преселения - от траките в древността до егейските бежанци в началото на XX век, когато Егейска Македония остава в пределите на Гърция," разказа Милотинова в студиото на "България сутрин".

"В Несебър, въпреки малката площ на полуострова, има струпване на много църкви, и това е уникално, няма го никъде другаде в България. Някои от църквите са истински архитектурни шедьоври", подчерта тя.

"Голяма част от църквите са запазени. Има и такива с минимална реставрация. Църквата Св. Йоан Кръстител напр. се е запазила от Х век до сега - 1000 години, без почти никаква реставрация. Има и такива, които са рухнали, паднали под вода, но голямата част от тях ги има и днес. Голямата изненада беше, че всъщност 1/3 от града е останал под вода през столетията и хилядолетията. За това разказва подводният археолог Здравка Георгиева, която участвала в проучванията под вода. Показваме и много интересни кадри от тях", разказа журналистът.

Плувайки на плажа в Стария град, може буквално да се стъпи върху останки от крепостни стени и отбранителни кули, за които туристите дори не подозират, отбеляза Милотинова.

"Тази история е запазена и съхранена. Наш дълг е да я съхраняваме за идните поколения. На сесията на ЮНЕСКО в Рияд през септември тази година Несебър успя да остане в списъка. По думите на директора на Музея "Старинен Несебър" трябва държавен план за опазване и управление на Несебър, приет от МС, какъвто имат всички градове в този списък и който от години България се е ангажирала да направи, но все още не го е направила," коментира тя. 

Да се покаже цялото богатство на града в 50 минути е трудна задача, но филмът показва значителна част от него, добави журналистът.

"Несебър е една от емблемите на България. Има магнетизъм в този град, всеки път откриваш нещо ново," посочи още Милотинова.

Филмът ще бъде излъчен премиерно в навечерието на Бъдни вечер, на 24 декември в неделя, от 14 часа по Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.