България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Очаква ни сухо и топло време за Коледа, студ и евентуално сняг за Нова година

Затоплянето ще продължи до 27 декември, посочи синоптикът Петър Янков

21.12.2023 | 07:47 Редактор: Тодор Петров

Много пътувания се задават по празниците и всички се вълнуват какво ще бъде времето по Коледа и Нова година. 

"Мъглите и ниските облаци ще бъдат често явление в следващите дни, но те ще бъдат краткотрайни. След валежите от дъжд и сняг, които се очакват в петък, и температури от 5 до 10 градуса, се очаква повишение на градусите по време на празниците. На 27 и 28 декември ни очакват снеговалежи с чувствително понижение на температурите. На 28 и 29 декември те ще бъдат от минус 1 до 3-4 градуса", прогнозира синоптикът Петър Янков за Bulgaria ON AIR.

По думите му времето ще бъде сухо и почти без валежи по време на празничните дни, а температурите ще бъдат от 10 до 15 градуса. В първата половина от празничните дни ще се появи западен вятър, който ще бъде по-силен в планините.

"По планините има много сняг, най-много е в Рила и Пирин - между 50 и 70 см. Идеални условия за ски. По-малко - 40-50 см, е снегът в Пампорово. Там условията за ски също са благоприятни. В София западният вятър ще почисти атмосферата. Повече замърсяване може да има на 26 декември, когато ветровете ще отслабнат", каза още Янков в "България сутрин".

Синоптикът добави, че трябва бързо да се вземат предпазни мерки срещу мръсния въздух в столицата. Сред мерките е по-масово ползване на метрото.

Янков уточни, че затоплянето ще продължи до 27 декември. След това зимата отново ще напомни за присъствието си с чувствително понижение на температурите и снеговалежи. В дългосрочен план снеговалежи се очакват между 1 и 2 януари.

Гледайте цялата прогноза във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR