България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ансамбъл "Чинари" 30 години на сцена, предстои уникален спектакъл

Асен Павлов разказа за пътя на легендарната трупа

18.12.2023 | 09:15 Редактор: Тодор Петров

На 19 декември ансамбъл "Чинари" отбелязва 30 години от създаването си. Основан е по идея на Асен Павлов през 1993 г. За своята 30-а годишнина артистите от "Чинари" ще представят най-доброто от своите емблематични спектакли. 

"За един професионален ансамбъл са безкрайно много години. Започнахме в началото на 90-те години доста плахо, първите 10 не бяха толкова продуктивни за нас. Основната цел беше хората да ни познават и търсят, опитвахме всякакви колаборации - нишата, в която да се обособим. Много по-късно ансамбълът узря", сподели създателят на ансамбъл "Чинари" Асен Павлов в "България сутрин".

По думите му свободният пазар постоянно изисква ансамбълът да произвежда нови идеи и да провокира публиката, за да бъдат разпознаваеми и търсени на пазара. Наложило се е след пандемията да сменят почти целия състав на трупата.

"От всички 14 авторски спектакли в тези 30 години, ние ще представим 6 фрагмента от най-емблематичните. Първата част ще бъде по-атрактивната, втора ще бъде по-фолклорна и традиционна", разкри Павлов пред Bulgaria ON AIR.

"Aнсамбъл "Чинари" беше основан от група ентусиасти от държавния ансамбъл. Три фамилии създадохме "Чинари" - семейство Павлови, моята съпруга Надя; семейство Илиевi, които са в Америка; и семейство Николови. Те сложиха основата на ансамбъл "Чинари", каза още основателят на ансамбъла.

Асен Павлов обърна внимание, че танцьорите са изключително добре подготвени физически, тъй като ансамбълът играе много силови представления.

Гледайте целия разговор във видеото.