България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Отличеният със "Златен пояс" Иван Иванов за признанието и традициите в бойните спортове

Не трябва наградите да са водещото при тренировките и участието в състезанията, смята той

15.12.2023 | 08:56 Редактор: Тодор Петров

Най-добрите български състезатели и треньори, постигнали високи резултати в бойните спортове у нас, бяха отличени с престижната награда "Златен пояс" за 2023 г. В единствената Национална асоциация на бойните спортове, акредитирана от Министерството на спорта, членуват 12 федерации за бойни спортове и 476 клуба от цялата страна, в които тренират над 40 000 спортисти. 

Легендарният боец и треньор Иван Иванов бе отличен със "Златен пояс" в категорията "Вярност на традициите".

"Не очаквах да получа толкова престижна награда. Самата мисъл, че моето име може да се нареди до това на шихан Асен Асенов е доста задължаваща и донякъде стряскаща. Човек, след като е спечелил една награда, не трябва да спира да доказва, че я е заслужил", коментира Иванов пред Bulgaria ON AIR

По думите му всяка награда е признание, но не трябва наградите да са водещото при тренировките и участието в състезанията. Иван Иванов определя наградите като приятно последствие от труда и жертвите на състезателите.

"Традициите са съвкупност от обичаи и действия, които през времето са давали възможност на хората да се усъвършенстват. По-неуловим е духът на хората, които са развивали тези традиции. Трябва да останем верни на духа на тези хора, които са оставили нещо, което ние да доразвием", подчерта Иван Иванов в "България сутрин".

Самият той започва да се занимава с карате киокушин през вече далечната 1988 г. Привлякла го е мистиката на бойните спортове и възможността да доказваш на себе си, че можеш да преодоляваш препятствия и да достигаш върхове.

Легендарният боец и треньор е на мнение, че ако децата искат да постигнат успехи и да разберат себе си, трябва да имат упоритост и да не се отказват дори когато не им се тренира.

Гледайте целия разговор във видеото.