България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Двуетапно влизане на България в Шенген: Австрия открехна вратата, гледаме към Нидерландия

Милен Керемедчиев и Филип Гунев посочиха предимствата, както и предизвикателства, с които трябва да се справим

12.12.2023 | 09:19 Редактор: Искра Ангелова

Нови условия за Шенген: Австрия иска засилен граничен контрол между България и Румъния, както и изпращане на австрийски съветници, които да работят с екипите на летищата в Букурещ и София.

"Определено това е правилно решение и в правилна посока, защото едно е да чукаш на затворена врата, друго е тази врата да е леко отворена. Такъв етап - двуетапно влизане, не е непознат в Шенгенското пространство, случвало се е и преди. Периодът за поетапно влизане е бил по-кратък, тук в момента се говори за въздушните ни граници и отложени преговори за сухопътните. Трябва да настояваме. Да, приемаме това условие, което поставя Австрия, но водим преговори за точна дата за сухопътните граници", каза бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев в студиото на "България сутрин".

Според него има опасност да влезем във въздушните граници, но преговорите да се проточат доста дълго.

"Тази година България от 18 хиляди регистрирани заловени мигранти, около 16 000 от тях са подали молби за убежище и след това са избягали към Западна Европа. Но по сегашния регламент те имат право да ни ги върнат. Реалността е, че всяка година се връщат едва няколкостотин от тези хиляди, които биват регистрирани у нас", каза бившият зам.-вътрешен министър Филип Гунев пред Bulgaria ON AIR.

Попитан дали цената на Шенген е повече мигранти у нас, той отговори: "Нереално е това да се приложи, дори да имат доброто желание да ни ги върнат, то би било трудно изпълнимо. Може би от трите условия, които са поставили, това е най-нереалистичното. Политически звучи добре."

Керемедчиев е категоричен, че няма риск от това да има рязък скок на мигрантите у нас и припомни, че Нидерландия постави условие да има допълнителна мисия на ЕК, както и отделен доклад относно напредъка в борбата с корупцията.

"Докладът беше позитивен, имаше и мисия. Така че условието, което постави Нидерландия, го изпълнихме. От друга страна възможността Вилдерс да състави правителство е много малка, по-скоро звучи невероятно. И е възможно служебното правителство на Рюте да реши да вдигне ветото към България", допълни той.

"В Нидерландия предстои гласуване тази седмица. Разделяне със сигурност няма да има, те биха подкрепили това, което Австрия предлага. А това, което Виена предлага за летищата, е практика, която и други държави са имали. Много лесно могат да се въведат правила, които да предотвратят хора без документи. И е важно да се знае, че приемът ни във въздушните граници не е единствено и само това - то е прием в Шенген. Това означава, че България ще започне да издава шенгенски визи, да прилага няколко нови системи, които ЕС приема за външните си граници", коментира Гунев.

Керемедчиев е на мнение, че ще се увеличи потокът на туристи и ще има ръст на приходите.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 месеца
Унизително е България да се снишава и да чака благоволението на две държави ,които дори не им пука за нас а си решават вътрешни проблеми. Ние достойнство нямаме ли?Толкова ли нямаме лостове за въздействие?Защо имаме толкова евродепутати? Ако не занаем как да се поучим от съседите.Просто имаме безкрайно слаби политици ,които не милеят за родината си Сигнализирай за неуместен коментар