България във "въздушен Шенген"? Австрия постави условия, в Брюксел видяха напредък

"Радваме се да видим, че нещата се движат в положителна посока", заяви Ерик Мамер

11.12.2023 | 18:37 Редактор: Вяра Димова

В навечерието на гласуването на Съвета за Европа за влизането на страната ни в Шенген - Австрия обяви възможност за включването на България и Румъния в нова форма на сътрудничество, наречена "въздушен Шенген", но с условия. Ако бъдат изпълнени - българи ще могат да пътуват безвизово по европейските летища, но не и сухопътно. Новината беше бурно посрещната у нас.

Австрийски медии още от уикенда разпространяват информацията, че страната, ще каже "Да" на България и Румъния за влизане в Шенген, но само по въздух, срещу това ще настоява за - трикратно увеличаване на мисията на "Фронтекс" в България с пари от ЕС; засилване на граничния контрол между България и Румъния, както и между Унгария и Румъния; Виена иска и двете държави да приемат търсещи убежище афганистанци и сирийци.

Именно тези предложения Австрия внесе днес в Европейската комисия, а тя от своя страна остана доволна от положителното развитие по темата "Шенген". За момента Австрия не споменава времеви хоризонт за следващата и по-важна стъпка - приемането на България и Румъния в Шенген и по суша.

В навечерието на срещата в Залцбург австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер заяви, че е поставил "ясни условия" пред Европейската комисия, които трябва да бъдат изпълнени. Едва тогава ще подкрепи и вдигането на границите във въздушния трафик - "въздушния Шенген". Въпреки че властите във Виена отново върнаха топката в полето на Европейската комисия, в Брюксел виждат положително развитие.

"Радваме се да видим, че нещата се движат в положителна посока", заяви Ерик Мамер.

ЕК отново изрази готовност да окаже необходимата финансова подкрепа за  защита на външните граници на Съюза. Европейската гранична служба "Фронтекс" също е готова да повиши ангажиментите си, според нуждите.

Говорителят на Комисията повтори позицията на Брюксел - България и Румъния са готови за пълно присъединяване към Шенген.

"Предприехме няколко мисии в България и Румъния, за да проверим работата на място - две миналата година и една преди месец. Резултатът беше много ясен - работата по границите се извършва, както трябва", обяви още Мамер.

Независимо дали и кога ще бъде отворен т.нар. "въздушен Шенген", България настоява за пълноправно членство в безвизовия съюз, не само към въздушното пространство. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Не са познали
преди 4 месеца
Не ни трябва Шенген. Нека бежанците посетят " братска" Австрия, да видят и те Виена. Сигнализирай за неуместен коментар