България е все по-близо до Шенген? БСП: Не искаме да бъдем третирани като втора ръка

Бойко Борисов, Кирил Петков и Делян Пеевски коментираха предстоящото гласуване в Съвета на Европа

11.12.2023 | 18:57 Редактор: Деси Николова

Страната ни не би приела отказ за влизане в Шенген. Така лидерите Бойко Борисов, Кирил Петков и Делян Пеевски коментираха предстоящото гласуване в Съвета на Европа. Трите партии са се разбрали да отложат таксата за руски газ, за да не попречи влизането ни в Шенгенското пространство. 

И управляващите, и опозицията отхвърлиха идеята на Австрия страната ни да бъде приета само по въздух.

Часове преди ключовото гласуване, на което ще разберем ще получи ли България "да" за Шенген, рамо до рамо партньорите в управлението Борисов и Петков решиха - отлагаме засега от транзитната такса за пренос на руски газ, за да не се окаже това спънка по пътя към свободното пространство. И поискаха дата за приемане и по суша. 

"Само заедно с всичко ЕС страни тези такси могат да бъдат наложени по начин, по който реално да имат ефект върху икономиката. От тази гледна точка взимаме решение да отложим сега таксата, докато изработим общо решение", коментира съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък заяви: "Това е нещото което касае нашия транспортен бизнес, затова претенциите, които имат, ще ги одобряваме, но искаме да е ясно какво се желае от България, а то е пълноправно членство."

Към Борисов и Петков се присъедини и Делян Пеевски. Според него не бива страната ни да бъде приета само по въздух. 

"За Шенген смятам, че това не е достатъчно и не трябва да го приемаме. Ние ще подкрепим отлагането на таксата, за да дискутираме с ЕК", каза Пеевски. 

Като подхвърляне на трохи - така опозицията видя предложението за присъединяването на страната ни към Шенген, но само по въздух. 

"Не искаме България да бъде третирана като втора ръка държава. Изпълнили сме всички изисквания, трябва да бъдем приети не само по въздух. Това, че ще бъдем приети по въздух е временно решение, което може да се превърне в постоянно и завинаги", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

А управляващите партии бяха категорични -  България е все по-близо до Шенгенското пространство.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.


1
0 rate up comment rate down comment 0
УжасТ
преди 4 месеца
100 % ще се подчините на унизителните условия на Австрия за бежанците, които да приемаме, за да не ходят в " цивилизования свят". Яд ме е, че лакейското ви поведение заблуждава т.нар. "съюзници", че народът, а не политическият анти елит прислужва на Брюксел. Бежанците- нищо лично към тях, но считам, че държавите, които подпалиха Близкия Изток, трябва да понесат отговорността за това и да ги приютят. Тези държави са западноевропейски и САЩ, разбира се, която отваря пътя им към Европа. Сигнализирай за неуместен коментар