България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

"Бохеми" от Пучини отново влезе в афиша на Софийската опера

Ще имаме шанса да чуем корейски таланти в постановката, каза Вера Петрова

11.12.2023 | 09:48 Редактор: Деси Николова

Операта "Бохеми", една от най-популярните и обичани творби, отново е в афиша на Софийската опера. В операта ще участват и корейски певци. В музикалния свят на Джакомо Пучини ще можем да се потопим на 15, 16 и 17 декември.

"Шест бохеми, четири мъже и две жени, които живеят по по-различен начин. Френският интелектуален елит в онова време, за което е писано и от което се е вдъхновил Пучини,  е бил авангарден. Това са хората, които винаги провокират основните структури на обществото, закостенелите най-вече и така е конструирана концепцията на Бойко Богданов, да покаже духа срещу материята", каза постановчикът Вера Петрова в студиото на "България сутрин".

Тя допълни, че тази постановка е била поставена в България преди повече от 20 години и до ден днешен са минали множество артисти през нея, а в момента навлиза четвърто поколение артисти.

"Ще имаме шанса да чуем изключителни корейски таланти на 15 и 17 декември, а в средата ще видите нашите млади артисти, които вече отраснали, възпитани и поели целия сериозен репертоар на операта, ще ви представят историята, само че с тяхното усещане", разясни Петрова пред Bulgaria ON AIR.

От две години международната спогодба с оперния театър в Южна Корея се развива с цел обмяна на заглавия и възможности за поставяне на български постановки в Корея и корейски в България.

Гледайте целия разговор във видеото.