България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Да бъдем по-добри не само на Коледа: Елин Пелин с кампания в помощ на бездетни двойки

"Всеки един празник ще бъде с кампания", каза кметът Ивайло Симеонов

08.12.2023 | 08:49 Редактор: Искра Ангелова

Община Елин Пелин организира благотворителни коледни базари в рамките на три дни. Те са под надслов: "По Коледа се случват чудеса: Пожелаваме си бебе".

"В навечерието на най-светлите празници нашата община реши да посрещне под надслов "Пожелаваме си бебе", защото с гордост мога да кажа, че сме една от петте общини с положителна демография и в същото време най-голямата болка е за семействата, които не могат да имат деца. Всички се включваме в тази инициатива, за да зарадваме колкото се може повече семейства, а те безспорно са много", каза кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов в студиото на "България сутрин".

"Ще бъда щастлив, ако може да решим колкото се може повече от тези проблеми. В новосформирания общински съвет входирахме вече изготвената програма, която е за разпределяне на средствата, които са свързани с тези семейства. Начинът и принципът за раздаване на тези средства е добре съобразен с необходимостите, критериите са спрямо вече изготвени такива наредби, включили сме доста широко представителство от лекари и хора, които се занимават с този тип дейност", допълни Симеонов пред Bulgaria ON AIR.

Той съобщи, че вече всеки един празник ще бъде с кампания на общината.

"Базарите и сергиите ще бъдат изпълнявани от общински служители и общински съветници. То няма да бъде продавано, а ще бъде за благотворителност. Ще бъде сложена една минимална цена и тези средства ще отидат във фонд. Идеята е хората да бъдат съпричастни към мисия и кауза. Вярвам, че това е най-хубавата кампания, която сме правили досега, но съм сигурен, че ще бъде една от последващите много такива", коментира още кметът на Елин Пелин.

Попитан дали вече са уредени правата за музиката, която ще звучи по време на празниците, Ивайло Симеонов отговори: "Голяма част от изпълнителите, които участват при нас, са с авторски изпълнения. Имаме и местни автори, които са и композитори."

Според него бюджетът за общините е амбициозен и той е радостен, че има консенсус по приемането му.

"Всички общини имаме много проекти. Има някои дребни детайли, които трябва да се доизчистят, като основният е, че ние, община Елин Пелин, сме трета категория, защото броят на жителите ни се води под 25 000 постоянни. В същото време на територията на общината живеят почти 40 000 човека. Така ние няма как да кандидатстваме за едни по-сериозни средства, които са изключителни необходими, за да подобрим средата", подчерта Симеонов.

Гледайте целия разговор във видеото.