България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще има музика за празниците в София, Столичната община ще плати на "Музикаутор"

70% от общините в България не уреждат авторските права, заяви изпълнителният директор на "Музикаутор" Иван Димитров

08.12.2023 | 07:39 Редактор: Тодор Петров

Има вероятност София да остане без музика за предстоящите празници за Коледа и Нова година. Причината е, че Столичната община няма сключен договор, с който да уреди правата за музиката, нито изисква такъв от организаторите на концерти на нейната територия.

"Едно безвремие, в което всички ние живееm, и което се чувства ярко в администрацията на Столична община. Тази инициатива пред катедралата "Св. Александър Невски" е без уредени авторски права. Не защото общината не може да си го позволи, а защото не е планувала човешкия ресурс, който да сключи договора. Опитахме да активираме хората в Столична община да спазват закона", обясни изпълнителният директор на "Музикаутор" Иван Димитров пред Bulgaria ON AIR.

От СО са се свързали с "Музикаутор" и днес ще бъде проведена среща, на която ще бъде уреден новогодишният концерт, както и коледните и други събития. Ще имаме комплексно решение, съобщи Димитров в студиото на "България сутрин"

Със Столична община миналата година договорът е сключен след провеждането на новогодишния концерт. Има такава практика като изключение. В Германия би имало тишина, ако няма такъв договор, глобата у нас може да достигне 20 хил. лв., стана ясно още от думите на госта.

Димитров изтъкна, че ако авторските права се уредят предварително и в нормалния срок, тогава не са скъпи и тарифата е балансирана. Ако обаче се заведе дело, тогава сумата е по-висока. 

Няколко общини в София са сключили рамкови договори, но повечето не уреждат събитията си. От "Музикаутор" призовават общините в страната предварително да си предвидят пари за авторски права в бюджетите. 70% от общините в България не уреждат авторските права, но ситуацията се подобрява значително, посочи Димитров. А от "Музикаутор" са готови да предложат пакет с голяма отстъпка на всички общини.

Фирмите, които организират и администрират коледните базари, също трябва да заплатят за музиката. Столична община, предоставяйки терена, е солидарна към това и трябва да изиска лиценз от организатора на събитието, стана ясно от думите на Иван Димитров.

Гледайте целия разговор във видеото.