София остава без концерт за Нова година заради музикалните права?

Столичната община няма сключен договор, с който да уреди правата за музиката

07.12.2023 | 11:04 Редактор: Тодор Петров
София остава без концерт за Нова година заради музикалните права?

Съществува риск от пропадане на събитията, свързани с коледно-новогодишните празници в София през тази година, в това число и традиционния концерт в новогодишната нощ на площад "Княз Александър Батенберг". За това алармира организацията на автори и композитори "Музикаутор", тъй като Столичната община няма сключен договор, с който да уреди правата за музиката, нито изисква такъв от организаторите на концерти на нейната територия.

През последната година "Музикаутор" прави непрестанни опити да лицензира събитията, които много често са организирани от Столична община или имат нейната финансова подкрепа, пишат от организацията.

Съгласно Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП), дори ако Столична община не организира концертите, носи солидарна отговорност, тъй като те се провеждат на нейната територия. Въпреки това в общината все още не е създаден механизъм, по който администрацията да проследява спазването на ЗАПСП и да изисква от организаторите договори за уредени авторски права за музикалните произведения, изпълнявани по време на събитията.

"Опитите да лицензираме Столична община остават без успех вече една година. Абсурдно е да се говори за потенциал на културата в София, като успоредно се разходват публични средства, без да се съобразяват законът и интересите на творците. Проявихме достатъчен толеранс и към новото ръководство. Налице е административна безотговорност и безвремие", посочи Иван Димитров – изпълнителен директор на "Музикаутор".

Според статистиката на организацията едва 9 от 24 районни кметства са сключили договори за организираните от тях събития през годината. Това са Банкя, Надежда, Красно село и Младост, които имат рамкови договори, а администрациите на Средец, Кремиковци, Илинден, Подуяне и Триадица са имали еднократни договори за конкретни събития.

Събитията на всички останали районни администрации се провеждат в нарушение на Закона за авторското право и сродните му права.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


2
1 rate up comment rate down comment 0
Голяма работа
преди 4 месеца
По-добре и няма да има разболели се хора. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
бабаяга
преди 4 месеца
Фашистката халтурна астартова мен пита ли ме как ще живея с две минимални заплати по 933лв. цяла година, като ми спряха тях с откровенни лъжи от нацисткия фонд корупция? Сигнализирай за неуместен коментар