България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бюджетът на НЗОК за дентална медицина е несправедлив, секторът е недофинансиран

20% беше минимумът, за да запазим цените, поясни д-р Николай Шарков

07.12.2023 | 08:45 Редактор: Деси Николова

Депутатите предвиждат в бюджета за следващата година парите за дентална медицина да бъдат с близо 20% повече спрямо миналата. 

"Ние сезирахме преди време, когато се конструираше бюджетът, че увеличението трябва да бъде с минимум 20%, за да запазим цените на денталните услуги по задължителното здравно осигуряване такива каквито са в момента, но индексацията не е взета предвид. Вие виждате, че бюджетът за лекарствата непрекъснато се увеличава. Защо се увеличава? Защото лекарствата поскъпват", заяви председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков в студиото на "България сутрин".

Той отбелязва, че за разлика от личните лекари, при денталните такива, лекарствата и медикаментите, които се използват по време на лечението, са към цената на самите услуги.

"При нас ние влагаме тези лекарства. Медикаментите и материалите ги влагаме в лечението, не ви караме да ходите да ги купувате. Именно това поскъпване не е взето предвид", поясни д-р Шарков.

От Българския зъболекарски съюз са изпратили писмо до всички парламентарни групи в Народното събрание, в което са посочили каква е била ситуацията с бюджета за дентална помощ през изминали години. По негови думи той постоянно спада.

"Ние настояваме да се възстановят 5% от здравноосигурителните плащания за дентална медицина", заяви гостът.

По негови думи предвиденият бюджет е абсолютно несправедлив и денталната медицина има проблеми, които трябва да бъдат решени за кратък период от време.

"Аз разчитам на здрав разум от страна на политиците, които ще гласуват бюджета на НЗОК. Ще искаме да индексират бюджета адекватно, за да може да не търпят загуби лекарите по дентална медицина", допълни председателят на БЗС.

Според него денталната медицина е изключително недофинансиран сектор в здравеопазването и е необходимо "нужните лица да се погрижат за това".

"Това е работа на парламента. В края на краищата парламентът избира всички министри, избира Министерски съвет, избира министър-председател. Това е работа на парламента и на депутатите", изтъкна д-р Шарков пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че оралното здраве е от изключителна важност.

"Годината е много важна за здравето на устата в световен мащаб. Ноември месец миналата година излезе доклад за глобалното състояние на оралното здраве в света. Световната здравна организация, след 20 години лека летаргия, се събуди и обърна внимание на здравето на устата, защото то е основна част от общото здраве на индивида. Доказано е, че редица заболявания се дължат на заболявания в устата", коментира гостът.

Гледайте целия разговор във видеото. 


1
2 rate up comment rate down comment 0
здравеопазване
преди 4 месеца
Каква Европейска социална държава е България, като денталната медицина е почти изцяло изключена от здравеопазването, като финансиране? Не може със 100 лв на година да се финансира стоматологичната помощ на човек! Със сигурност, българинът е най-зле в това отношение от целия цивилизован свят! Сигнализирай за неуместен коментар