България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Месец от кампанията "Достъпно за вас": Спестяваме средно 10% от цената, имаме по-голям избор

Констатирани са единични нарушения, каза Владимир Иванов

06.12.2023 | 08:56 Редактор: Вяра Димова

Наблюдава се намаление на цените на основните храни с 10%. Това отчитат от икономическото министерство, след като вече месец тече кампанията "Достъпно за вас". Кампанията е на доброволен принцип, започна с около 200 обекта, а сега подкрепя близо 400.

"Кампанията върви по-добре от очакваното. Главната цел не е толкова да постигнем едно или друго равнище на потребителска кошница, а да се даде повече избор на хората и взаимодействието между търговец и потребител да стане по-прозрачно, както и да се заложи репутационната карта. Колкото взаимодействието е по-прозрачно, толкова по-справедлива цена ще има", каза председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов в студиото на "България сутрин".

Иванов напомни, че мярката има и социален аспект, а процентите на закупени намалени стоки варират от ниски до високи.

"Една дама беше спестила 27 лв. от подбиране на продукти от седем различни обекта. Тези 27 лв. ще могат да се пренасочат към нещо друго. При определени продукти имаше по-ниска цена в размери над 20%, при други - 3%, но средно се получава около 10%, трудно се измерва. Потребителската култура и потребителското поведение имат още много неизчерпаем ресурс по отношение на това как могат да влияят на пазара. Половината от пазара е търсенето", коментира председателят на ДКПБТ.

По думите му мярката трудно може да окаже влияние на пазара, тъй като цели стимулиране на репутационната карта и потребителите към по-отговорно поведение при взаимодействието при покупка.

"Стимулира се и конкуренцията. Сега има едно подскачане на цената на краставицата. В този момент тя не е продуктът, който може да говори за пазарна тенденция, защото е обект на сезонни колебания. По отношение на основните хранителни продукти нивата на сирене и кашкавал стоят стабилни повече от 7 месеца, дори има по-ниски равнища в сравнение с миналата година. Сега имаме балансиран пазар", заяви Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Единични нарушения са констатирани, отбеляза гостът.

"Сложен кашкавал, който не покрива изискванията - заместващ продукт. Имаше обект, който се опита да употреби мярката без да е подписал споразумение. През последните години се подобри търговията с риба", уточни председателят на ДКПБТ.

Иванов не прогнозира стресови движения на пазара у нас.

Гледайте целия разговор във видеото.