България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Австрия ни спира за Шенген: Илхан Кючюк и други евродепутати протестират във Виена

"За 10 месеца България е успяла да върне 180 000 души, опитали да пресекат нелегално българо-турската граница", каза евродепутатът

04.12.2023 | 09:27 Редактор: Искра Ангелова

Евродепутатът Илхан Кючюк заедно със свои колеги от Австрия и Румъния ще организират демонстрация пред Министерството на вътрешните работи на Виена. Протестът има за цел да оспори позицията на Австрия срещу включването на България и Румъния в Шенген.

"Излизаме, за да изразим нашите притеснения от това, че дълги години България и Румъния не са част от Шенгенското пространство. За нас това е несправедливо. Това действие на австрийското правителство е неразбираемо, като България толкова години наред охранява една от най-сложните граници. Имаме доказателства за това и данните са налице. Имаме факти, които не могат да бъдат оспорени", каза Кючюк за "България сутрин".

По думите му за 10 месеца България е успяла да върне 180 000 души, които са се опитали да пресекат нелегално българо-турската граница.

"Много е важно да се говори публично по темата, заедно с Румъния обаче, а не отделно. Трябва публичен натиск и да се обясни на Австрия, че външната граница на ЕС ще бъде охранявана по-добре и австрийските граждани ще се чувстват по-сигурни, ако България е част от Шенген. Утре отивам в Нидерландия и ще имам разговори с двете водещи партии", допълни Илхан Кючюк за Bulgaria ON AIR.

Евродепутатът е категоричен, че това е държавна цел и всеки, който има трибуната да говори, трябва да го направи.

Гледайте целия разговор във видеото.

Къде ще празнувате Коледа и Нова година?

И на двата празника ще си бъда в България.
82%
В България за Коледа и в чужбина за Нова година.
6%
В чужбина за Коледа и в България за Нова година.
2%
И двата празника ще прекарам в чужбина.
6%
Все още не съм решил.
5%
Общо 2404 гласа


1
0 rate up comment rate down comment 0
montesito22
преди 4 месеца
да не се прават на хитри зада не махнат оградата на турската граница и тогава да ги видя какво ще правят като им влезнат две даржави на тяхна територия Сигнализирай за неуместен коментар