България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

ХИВ не е смъртна присъда, около 4000 души носят инфекцията в България

Медицината напредва и пациентите вече могат да водят нормален живот, но е важна превенцията, каза доц. д-р Нина Янчева

01.12.2023 | 07:56 Редактор: Вяра Димова

1 декември е Световен ден за борбата срещу СПИН. По последни данни в България около 4 000 души са регистрирани с ХИВ инфекция. У нас най-често заразените са на възраст от 30 до 39 години.

"Това е актуално заболяване. Продължава да има много инфектирани хора, живеещи с ХИВ. За 2022 г. това са 1,3 млн. новоинфектирани, а 39 млн. са тези, които са диагностицирани с инфекцията в момента. От началото на пандемията, от 80-те години до момента, са към 86 млн. - повече от половината са загинали от заболявания, свързани с ХИВ инфекцията", съобщи ръководителят на катедра по Инфекциозни болести в Медицинския университет доц. д-р Нина Янчева в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ е добре поне веднъж годишно човек да си прави изследване за инфекцията, като подчерта, че има рискови групи, при които инфекцията е по-честа.

"При част от новодиагностицираните установяваме, че доста късно е поставена диагнозата. Идват в стадий на напреднал имунен дефицит с редица придружаващи и тежки инфекции", каза специалистът.

Инфекцията се предава основно по сексуален път, обясни доц. Янчева пред Bulgaria ON AIR: "При необезопасени сексуални контакти, съответно и с кръв и кръвни продукти. Има държавна политика всяка дарена кръв да се изследва. Този механизъм е максимално ограничен. Друг механизъм е от инфектирана майка на плода. Ако тази жена е на терапия, рискът да зарази детето си е нулев".

През последната година повечето пациенти, хоспитализирани в отделението, са диагностицирани късно, подчерта гостът.

"Пандемията от Ковид доведе до страх от посещение в болници и забави голяма част от диагнозите. Рисковите групи са мъжете, които правят секс с мъже. Над 80% от нашите пациенти са в тази рискова група. Употребяващите интравенозни наркотици", допълни гостът.

Доц. Янчева е категорична, че има напредък в медицината по отношение на инфекцията.

"След 95-а година пациентите са пиели над 20 таблетки на ден по време на терапията, сега режимите за ХИВ са сведени до една таблетка дневно. Инфекцията не може да бъде напълно ликвидирана. Терапията се приема цял живот. Това заболяване вече не е смъртна присъда. Пациентите с ХИВ имат продължителност на живота, която не се различава от тази на останалите хора", коментира специалистът.

Къде ще празнувате Коледа и Нова година?

И на двата празника ще си бъда в България.
82%
В България за Коледа и в чужбина за Нова година.
6%
В чужбина за Коледа и в България за Нова година.
2%
И двата празника ще прекарам в чужбина.
6%
Все още не съм решил.
5%
Общо 2404 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.