България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Лавинна опасност в планината, не тръгвайте без задължителните уреди

Емил Нешев: Хората много добре да преценяват условията в планината и собствените си възможности

29.11.2023 | 07:41 Редактор: Тодор Петров

Планинската спасителна служба предупреждава за лавинна опасност на Витоша след обилните снеговалежи от последните няколко дни.  

Директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев потвърди пред Bulgaria ON AIR, че на определени места съществува лавинна опасност. Той предупреди хората да го имат предвид и много добре да преценяват условията в планината и собствените си възможности. 

"На първо място да бъдат информирани. Ако трябва, да преминат курсове, на които да се обучат, за да знаят наистина какво правят в планината и да не се стига до инциденти с лавини. По-добре се допитайте до опитни планинари, най-добрият вариант са планинските водачи, които могат да поемат отговорност за вашето здраве във високата планина", обясни Нешев в "България сутрин".

Директорът на ПСС подчерта, че в света има приета норма всеки в зимната планина да разполага с три задължителни устройства: индивидуален лавинен уред, лавинна сонда и лавинна лопата. 

А най-важна се оказва реакцията на хората, с които сме на терен, тъй като факторът време е животоспасяващ. В рамките на 15 минути човек трябва да бъде открит и откопан, за да има шанс за оцеляване, стана ясно от думите на Нешев.

"В последните години много се говори за лавинните раници. Те са страхотни да ги имаме и да знаем как да ги използваме. Сам по себе си лавинният уред не може да ви спаси, освен в случаите, в които човек е трениран и може да използва този уред. С такъв уред в рамките на 3 до 5 минути би трябвало затрупан от лавина човек да бъде намерен", каза още директорът на ПСС.

Нешев съобщи, че през последните дни няма инциденти във високата част на планината, но в по-ниската има откъснати от цивилизацията населени места. По високите места има обилен снеговалеж и силен вятър - комбинация, която крие рискове от снежни дъски.

Гледайте целия разговор във видеото.