България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кой е виновен за това България да се окаже в снежен капан?

Кристиян Иванов и арх. Иван Шишков анализираха настоящата обстановка в страната

27.11.2023 | 09:00 Редактор: Тодор Петров

България попадна в снежен капан - населени места са без ток и вода, пътища остават блокирани, хиляди са сигналите от граждани. Продължава почистването на София и страната, пътищата се опесъчават срещу заледяване. 

Кристиян Иванов от Аварийна помощ и превенция към Столичната община съобщи за Bulgaria ON AIR, че за предходното денонощие са отработени над 100 сигнала за паднали дървета и клони. Работата ще продължи до отстраняването на всички проблеми в района на Столичната община. Сигналите са над 1000 за последните 24 часа. Приоритетно се освобождават основните пътища, от днес се влиза във вътрешнокварталните улици, стана ясно от думите му.

Вниманието е насочено към опасно надвисналите клони и дървета, а служителите са оказали съдействие за транспортиране на лекарски екипи до труднодостъпни места. Отзовали са се и на сигнал за блокирани граждани на Витоша.

"Това не е прецедент тази година. Миналата година решихме много кризи, но не се наложи да покажем дали можем да почистим зимните пътища. Договорите, които АПИ сключи по времето, когато аз бях регионален министър, се оказаха спасителни - в момента могат да регламентират зимното почистване в България", коментира бившият министър на регионалното развитие арх. Иван Шишков в "България сутрин"

Той подчерта, че пътният бранш има нужда от мотивация, тъй като вече започва да се демотивира. Според Шишков в момента берем плодовете на тази демотивация. 

"Основният интерес на пътния бранш е поддръжката на пътища, ремонти и строителство. Най-малкият им интерес е зимното почистване. Когато има критични точки и ситуации, министрите трябва да са на терен", каза още гостът в студиото.

По думите му в България няма свързаност на север и юг с магистралите.

"Миналата година успяхме да пуснем движението в тунелите, ремонтът беше планиран. Сега трябваше да бъдат затворени по-рано, за да могат да завършат строителството за летния сезон", отбеляза бившият регионален министър.

Гледайте целия разговор във видеото.