България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мисията възможна: Космически лагер по модел на НАСА "изпраща" деца до Луната

Какво е да си в безтегловност и как Space Camp Turkey учи чрез игри, коментираха Толга Йълдъръм и Александрия Чальовски

23.11.2023 | 09:58 Редактор: Толя Стоянова

Космически лагер по модел на НАСА - децата са по-близо до света на Космоса. Всичко това на една ръка разстояние в съседна Турция в град Измир. Тази година Space Camp Turkey отново ще посрещне български ученици.

"През 2000 г. отворихме този лагер, така че вече имаме 23-годишна история. Над 300 хил. деца от 60 държави са минали през нашия лагер. Някои от тях вече са астронавти. Имаме различни видове симулатори, така че децата могат да усетят какво е да си в безтегловност. Имаме и международна космическа станция, която е свързана с центъра", каза директорът на лагера Толга Йълдъръм в студиото на "България сутрин".

"Това беше едно невероятно и уникално преживяване. Научих много нови неща чрез игри и презентации. Симулаторите ми бяха много интересни. Усетих как се чувства космонавтът, когато е горе в Космоса. Имахме и мисия до Луната, бяхме по отбори, всеки имаше негова роля. Аз спечелих медал за лидерски качества, работа с приятели и жажда за нови знания", разказа Александрия Чальовски за преживяванията си в лагера.

Йълдъръм посочи, че Space Camp Turkey има отлични взаимоотношения с България и цяла мрежа от възпитаници.

"Искам да изтъкна Центъра за творческо образование. С него работим повече от 15 години и те подбират участниците. Българите държат рекорд по участие. Получили са над 30 награди през годините", каза Йълдъръм в ефира на Bulgaria ON AIR.

На въпрос какви са най-важните умения, на които иска да научи участниците, директорът на лагера отговори, че не очаква децата да имат умения, преди да дойдат, но е важно да знаят малко английски език и да имат желание да се включат. Екипите са от различни националности. 

"Когато бях малка, много се интересувах от астрономия и астрофизика, благодарение на лагера ги преоткрих", сподели още Александрия.

Гледайте целия разговор във видеото.