България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Потребителската кошница става все по-празна, но държим на качеството на храната

"Предприятията са принудени да правят компромиси", каза д-р Андрей Велчев

23.11.2023 | 09:38 Редактор: Вяра Димова

Инфлaциятa пpи xpaнитe ocтaвa виcoĸa, зacягaйĸи нaй-вeчe ceмeйcтвaтa c ниcĸи дoxoди в цялa Eвpoпa.

"Българският потребител държи на качеството и продължава да го показва. Тревожно е, че потребителската кошница изглежда все по-празна и това е тенденция, която няма как да се промени изведнъж. Качеството продължава да не е сред най-високите в Европа", коментира председателят на сдружението "За достъпна и качествена храна" д-р Андрей Велчев в студиото на "България сутрин".

Българският потребител се ориентира добре и може да прецени кои продукти са качествени, каза д-р Велчев.

"Най-големият проблем е, че невинаги суровината е на същото ниво. Т.е., ако сте свикнали да си купувате един конкретен хляб, един път ще ви хареса, в друг - няма да е същият. Всеки производител е зависим от суровината. Много е важно да не се прави компромис по веригата, а при тези цени със сигурност някъде се прави такъв", на мнение е гостът.

Председателят на сдружението "За достъпна и качествена храна" е категоричен, че компромис с качеството не бива да се прави.

"Производителите правят всичко възможно, за да задържат цените на нормални нива. Не само в млечния сектор, но и при месото, което твърде дълго време почти не е мърдало. По празниците вероятно ще има повишение на цените заради по-високото търсене", прогнозира д-р Велчев пред Bulgaria ON AIR.

Като притеснително той определи това, че институциите не спират да работят, но остава усещането при потребителите, че те не си вършат достатъчно ефективно работата, за да се гарантира качество. Гостът коментира и предложението да бъдат оповестяване публично производителите, които не спазват стандартите.

"Не разбирам защо двете комисии по земеделие и правната комисия в НС все още не са ни приели. Депозираха платформа за следене на цените - Foodprice, която не съм сигурен, че се радва на популярност. Често получаваме сигнали от потребители, които намират големи разминавания", посочи председателят на ЗДКХ.

По думите му земеделците и техният протест е един от множеството разговори в рамките на новото правителство за повече пари.

"Много от малките производители са принудени да съществуват на ръба на изчезването, но не е зле да се каже, че по-големите от тях неведнъж са били финансирани", припомни д-р Велчев. Той посъветва потребителите при пазаруване да следят съответствието на етикета.

Гледайте целия разговор във видеото.