България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

В първия ден на "Достъпно за вас" хората налетяха на евтино олио. Продуктите в мярката не са имитиращи

Главната цел е подобряване на конкурентната среда и повече прозрачност, посочи Владимир Иванов

16.11.2023 | 09:19 Редактор: Толя Стоянова

Минимум 50 хранителни стоки в големи търговски вериги вече са продават на по-ниски цени. Те ще бъдат брандирани с логото на кампанията "Достъпно за вас".

"Потребителят има достъп до информация да избере от кой обект какви продукти да закупи. Повече прозрачност - по-добър сблъсък между търсене и предлагане - това е главното, в което се разпределя мярката. Към момента се наблюдават надценки от порядъка на 5-8%, което е една нормална търговска практика. Мярката е планирана за осем месеца. Още сме във втория ден, но показва оптимизъм, че може да сработи", коментира председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов в студиото на "България сутрин".

"Имаше олио на много добра цена, сериозни количества се изкупиха. Всички продукти в мярката отговарят на закона и не са имитиращи. Потребителят не трябва да купува на всяка цена, не е казано, че трябва от един обект да се изпълни потребителската кошница. Главната цел е подобряване на конкурентната среда и повече прозрачност", заяви Иванов.

По думите му инициативата започва да се разраства, проявява се и интерес към продукти от първа необходимост, които не са само храни.

"Добра информация има от гледна точка на промоционалните пакети, на които мярката е обозначена със стикери. Оформи се и една нова тенденция, че въпросните стикери се слагат и за повече от седмица. Нищо от това не е насила, всичко е по желание. Всичко зависи от търговската политика", каза Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Ще имаме цялата стойност на потребителската кошница каква е била в определен момент, след като се натрупа информацията", посочи той. 

На въпрос как да сме сигурни, че цената е добра и стоката не е стара, Иванов отговори, че ако в даден магазин някой допусне да предлага нещо с много ниско качество и на много ниска цена, потребителят не трябва да го купува. По думите му има продукти, които са законово разрешени, но са с ниско качество. В такива ситуации председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища съветва да не проявяваме безхаберие, а да сме добре информирани.

Гледайте целия разговор във видеото.