България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Синоптик: Идват снежни виелици, човек трудно ще може да се изправи. Ще има нови щети

В неделя ще натрупат 10-15 см сняг, каза Петър Янков

23.11.2023 | 07:56 Редактор: Елеонора Танева

Мъгли крият рискове за шофьорите по поречието на Марица, Тунджа, в района на Видин. Те ще се задържат през целия ден и видимостта ще бъде намалена. А през следващите дни се задават нови валежи и сериозно влошаване на времето, съобщи синоптикът Петър Янков.

"В петък вечерта започват отново валежи. И в събота ще вали, валежите ще преминаван в сняг, през нощта срещу неделя вятърът ще се усилва. В Дунавската равнина ще бъде с до 60 км/ч, в Добруджа - до 70 км/ч, северно от Варна - до 90 км/ч. Това са скорости, при които трудно може човек да се изправи. Ще има много щети", предупреди синоптикът в ефира на "България сутрин".

По планините ще натрупат 30-50 см нова снежната покривка, над 1800 метра. Изчисленията показват, че валежите ще бъдат сумарно в източните райони 30-50 литра, 14-20 в западната част от страната, в останалата - 5-7. Градусите ще са около 1-7.

"Снежната покривка в неделя ще бъде 10-15 см в северните райони, с условия за виелици. Обстановката ще бъде сериозна, отново триъгълникът Добрич - Варна към Балчик до Каварна ще бъде най-опасен. Призовавам всички граждани, на които им предстои пътуване, да го отложат, ако може", каза Петър Янков.

Той призова чрез Bulgaria ON AIR шофьорите да не спират автомобилите си близо до високи дървета, особено тополи, които са уязвими при силни ветрове. 

В началото на следващата седмица градусите ще са отрицателни - максималните до 0-1.

"Уикенда в южните райони трудно ще се задържа снежната покривка, следващата седмица във вторник се очакват интензивни валежи от сняг главно в южните райони. Снежна покривка се очаква да е 5 см в населените места. В четвъртък се подобряват условията, с повече слънце ще бъдат следващата събота и неделя. Може да се използва от всички любители на планинския туризъм и скиорите", прогнозира синоптикът.

По думите му в Пампорово още следващия уикенд може да бъде открит ски сезонът с натрупалата тогава снежна покривка от 40-50 см и при обработване на пистите.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Лоса
преди 5 месеца