България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Командарев и "Уроците на Блага" изправиха зрителите на крака, "Киномания" предизвика фурор

"Стараем се да представим най-доброто от изминалата година", каза Надежда Москова

20.11.2023 | 10:05 Редактор: Ивета Велева

От 16 ноември до 3 декември можем да се насладим на филмите от селекцията на 37-ото издание на "Киномания". Фестивалът беше открит от филма на Стефан Командарев "Уроците на Блага".

"Киномания" показва много широк спектър от филмово творчество, като откриването на фестивала е винаги с български филми, но спектърът е от световното кино", сподели пиарът на фестивала Надежда Москова в студиото на "България сутрин".

"Стараем се да представим най-доброто от изминалата година, имаме и музикални акценти. Част от нашата програма във фестивала е френският филм, който организираме съвместно с Френския институт и Френското посолство у нас", добави тя.

А тази вечер в кино "Люмиер" от 19ч. зрителите ще могат да видят френския филм "Divertimento".

"Във филма ще видим две френски сестри, диригент и виолончелистка, емигрантки, които мечтаят да основат свой ансамбъл. Филмът е за пътя на младите музиканти, които е особено труден за емигрантите. За отбелязването на филма ще присъства състава на филхармония под диригентската палка на Любомир Денев - син, ще изпълняват рецитал за откриването. В "Киномания" се стараем да направим симбиоза между различните изкуства", каза Москова.

"Уроците на Блага" се възприе изключително добре от публиката и с бурни овации. Цяла една зала стана на крака да аплодира и салонът беше пълен, въпреки тежката тема на филма. С прекрасен заряд започна фестивалът. "Киномания" се организира от НДК, Фондация "Имам идея", както и Национален фонд култура и Столичната община", поясни още пиарът.

Гледайте целия разговор във видеото.