България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Затоплянето води до изчезване на малките ледници, какво се случва с тези в Пирин

Не можем да очакваме ние да спрем климатичните промени, част от тях са и резултат от естествени причини, каза доц. Емил Гачев

16.11.2023 | 08:18 Редактор: Толя Стоянова

В Пирин се очаква малките ледници да изчезнат окончателно към 2045 г., като е възможно и преди това да се стопят напълно, показват последните теренни проучвания на микроледниците в Пирин и на Балканския полуостров. 

"Основната причина за изчезването на малките ледници е затоплянето на климата, променя се съотношението на валежите, делът на течните валежи нараства. Тази прогноза е в резултат на математически модел, но природата има собствени закони и често ни изненадва. Тези малки ледници при нас правдиво отразяват това, което се случва в климата на местно ниво. Не можем да очакваме ние да спрем климатичните промени, част от тях са и резултат от естествени причини", коментира климатологът доц. Емил Гачев в студиото на "България сутрин"

Според него трябва да живеем екологосъобразно, защото основният проблем, свързан с нашата планета, е прекаленото потребителско отношение на човека към природата и ресурсите.

"Преди година в една планина в Южна Албания открихме ледено тяло, което най-вероятно е най-южният ледник в Южна Европа. Все още има с какво да бъдем изненадани. Много често предполагаемите цели се наблюдават първо от сателитни изображения", каза климатологът в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му в света най-голям е антарктическият ледник в Източна Антарктида. Той е с площ по-голяма от тази на Европа и с дебелина 4 км. Доц. Гачев посочи, че на Балканския полуостров има само микроформи, нямаме класическо заледяване, но най-големите се намират в планината Проклетия в Северна Албания - на границата с Черна гора и Косово, където все още има и неизследвани части.

"Нашите усилия трябва да бъдат насочени към мониторинг. Всяка година отиваме към есента, когато завършва топенето, и измерваме как се променя размерът на тези форми и какви са тенденциите", добави доц. Гачев.

Гледайте целия разговор във видеото.