Ледниците в Пиренеите се топят заради глобалното затопляне

Според глациолозите през 2050 г. вече няма да има ледници в Пиренеите

06.08.2023 | 07:00 Редактор: Михаела Димитрова
Ледниците в Пиренеите се топят заради глобалното затопляне

Ледниците в Пиренеите се топят заради глобалното затопляне, съобщи АФП. Ледникът Улет-де-Гоб, някога представлявал огромна маса лед, днес е е само тънък слой.

Дните на Улет-де-Гоб са преброени. Според глациолозите през 2050 г. вече няма да има ледници в Пиренеите. 

"Ледниците в Пиренеите ще изчезнат напълно. Това е сигурно, защото глобалното повишаване на температурите се случва много бързо", каза глациологът Пиер Рене. "Едно от първите последствия на глобалното затопляне е необратимата промяна на ландшафта."

Ледниците обикновено се срещат на 3000 м веисочина. Улет-де-Гоб е на 2400 м, защото масивът Винемал го защитава от слънцето. Въпреки това този ледник се топи. "От 1850 г. досега този ледник е загубил почти 600 м от дължината си. Това е половината от общия му обем. От 1980 г. топенето се ускорява", казва Рене.

Според глациолога около средата на 19-и век в Пиренеите, Югозападна Франция, е имало 100 ледника. Днес двайсетина от тях за изчезнали. Топенето на ледниците унищожава и част от биоразнообразието. През зимата ледникът нараства заради натрупания сняг, който се утаява и се превръща в лед с годините. През лятото положителните температури разтопяват част от него. Ако целият натрупан през последната зима сняг се разтопи, ледникът започва "да живее" на кредит, коментира Пиер Рене, цитиран от БТА.

През 2022 г. топенето на ледниците достигна рекордно ниво. 

Снимка: Pixabay