България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Духовна София пее" - филмът, представящ духовността и историята на столицата

"Децата, които пеят духовните песни, се зареждат от това", каза Бистра Илиева

10.11.2023 | 08:08 Редактор: Искра Ангелова

Документалният филм "Духовна София пее" показва интересни аспекти от многоликата ни столица. Филмът ще бъде представен днес.

"Това е проект, който Столичната община осъществи по програма "Европа 2020 - 2023" и ние като фондация се включихме, за да може да представим онези забележителни духовни кътчета от София, които не са в центъра. Те са в периферията, но носят силата на нашата история и култура. Искахме да включим и децата - онези, които пеят духовните песни", каза управителят на Фондация "Дарби" - Бистра Илиева, в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ децата, които пеят духовните песни, се зареждат от това нещо.

"Благодарна съм на диригентите, които им дават възможността те да се докоснат до тази светиня. И когато влязат в храмовете - те се зареждат. Хоровете имат богат репертоар. Ние никога не трябва да забравяме духовността и историята на града. Заради този проект ние отидохме до Кремиковски манастир "Свети Георги Победоносец", отидохме до Обрадовски манастир "Свети Мина", отидохме до Горублянския храм "Свети Великомъченик Георги Победоносец", допълни Илиева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Самият проект включва 4 концерта.

Гледайте целия разговор във видеото.