България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Строят се по-малко жилища, цените вървят към нормализиране

Не сме в цветущо състояние, настояваме за промени в методиката за индексиране, каза инж. Илиян Терзиев

26.10.2023 | 08:20 Редактор: Вяра Димова

Камарата на строителите в България иска ясни указания при промяна на цените по договорите. 

"Не сме в цветущо състояние, има проблеми. Надяваме се на решения по нашите казуси. От две години и половина се опитваме да създадем методология и такива правилници, че тя да бъде приета и когато има движение на цените надолу, тя да върви надолу. Тя се прави на базата на индекс, който определя цените на строителните материали. Проблем е, че няма правилник, това дава възможност на инвеститора да приеме едни строители и да им дава индексация. Искаме равноправие", каза председателят на УС браншовата организация инж. Илиян Терзиев в студиото на "България сутрин".

По думите на инж. Терзиев проблемът не е само в строителния сектор, тъй като индексация има навсякъде.

"Когато имаше този проблем, държавата помоли строителите да си завършат обектите. Тези, които го направиха, стиснаха зъби и завършиха обектите, се оказа, че по всяка вероятност няма да получат индексация, а хората, които не са свършили, ще получат. Това е огромен проблем и несправедливост към тези, които са си свършили работата", обясни председателят на УС на КСБ пред Bulgaria ON AIR.

Всичко, което е производно на метал и на нефт, е с цени между 50-60% над цените отпреди две години, а това са структуроопределящи материали в строителството, изтъкна гостът.

"Всяко едно производство е производно на електроенергия, горива. Има увеличение и то сериозно. Ние настояваме това да бъде определяно от съответния институт, което у нас е статистиката", добави той.

Инж. Терзиев коментира и цените на строителството, като отбеляза, че вече може да се говори за нормализиране.

"Най-важно в една цена на строителна продукция, касаеща жилища за гражданите, е тази на локацията. Тя струва пари. В Камарата на строителите има т-нар. регистър - всяка строителна фирма подава декларация и е видно какви обекти може да изпълнява. Съветвам преди да се подпише договор да ie провери това", призова председателят на УС на КСБ. Той е категоричен, че сега много по-малко се строи.

Гледайте целия разговор във видеото.