Актуализират цените в строителството на всеки три месеца

Мярката касае обществените поръчки

07.10.2023 | 13:00 Редактор: Елеонора Танева
Актуализират цените в строителството на всеки три месеца

Цените по обществени поръчки в строителството ще се актуализират на всеки три месеца по специална формула. Това предвиждат промени в методиката за индексация на цените по обществените поръчки за строителство, която беше приета през 2022 г. Консултацията по предложението ще продължи до 6 ноември.

На изменение ще подлежат цените за строително-монтажни работи по договори за обществени поръчки и рамкови споразумения за строителство, извършени след 30 юни 2021 г., допълват от регионалното министрество.

Методиката няма да се прилага по отношение на строително-монтажни работи и доставки, извършени след като изпълнителят на договора или рамковото споразумение е изпаднал в забава поради причини, за които отговаря, записано е в текстовете.

Методиката отразява прогресиращото нарастване на цените в целия производствен сектор от началото на 2021 г. Необходимостта от промяна в нея е продиктувана от обстоятелството, че в сключените договори за обществени поръчки в строителния сектор се съдържат различни клаузи, уреждащи приемането на извършената работа, посочват от регионалното министерство.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com